SON DAKİKA
SON DAKİKA


Ahilik kültür haftası 8-12 Ekim
16.10.2023

Ahilik Kültür Haftası 2.07.1988 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığınca yayımlanan Ahilik Kültür Haftası yönetmeliği ile kutlanmaya başlamıştır.

Ahilik, kardeşlik anlamına gelen Arapça bir kelimedir. 13 ve 20. yüzyıllar arasında esnaf ve zanaatçı birliklerine verilen addır. Ahi örgütleri toplumun ekonomik yapılarını kontrol eden kendi meslek mensuplarının eğiten derneklerdir.

Ahilik cömertlik, eski Türk törelerinin kökünden gelen ve Anadolu’da büyük bir ilerleme kaydeden zanaatçı esnaf, Çiftçi gibi meslek dallarıyla ilgilenen ocak olarak tanımlanır.

Ahilik Türk halkının Anadolu’da oluşturduğu bir örgütlenme olan ahilik; düzenleyici rolünü (sosyal düzen) dikkate alındığında Osmanlı devleti için önemli bir örgütlenmeydi.

Ahilik Ahi Evren tarafından Hacı Bektaşi Veli’nin tavsiyesi ile kurulan esnaf dayanışma teşkilatıdır.

Cumhuriyetten beri devletimizde kurulan yapılar yüzyıllar içinde kökleşerek gelişen Türk kültürünün önemli bir yeri vardır. Türk kültürü dediğimizde aklımıza gelen kültürlerden biri de ahiliktir ahilik geleneğine göre bir ahi alnı açık, cömert ve yardımsever olmalıdır. Kendini yalanlardan, iftiradan, haramdan uzak tutmalı ve namuslu olmalıdır.

Daha önce sadece Kırşehir’de düzenlenen ahilik bayramının ülke geneline yayılması çalışması 23 yıldan bu yana ekim ayının ikinci pazartesi gününden başlayarak iki hafta boyunca “Ahilik Kültürü Haftası’’ kutlanmaktadır.

Günümüzde birçok Avrupa ülkesinin ülke ekonomisinde ve sosyal ahilik kültürü ne yol haritası olarak seçtiğini biliyoruz. Gelişen dünyada ilerleyen toplumların önemli modelinin Ahilik olduğunu söyleyebiliriz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap