SON DAKİKA
SON DAKİKA


Deprem Bitti Şimdi?
19.02.2023

Depremlerin bitiminden sonra depremzede ve yardım ekipleri için bulaşıcı hastalık riski başlayabilir. 10 ilde enkazın bilimsel olarak ayrıştırılıp doğru olarak depolama yapılamaması sebebiyle salgın hastalık ve çeşitli hastalıkların artabileceği uzmanlar tarafından söylenmektedir.

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle yıkılan binalarda arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Binaların enkazındaki materyaller nedeniyle salgın hastalık riskleri oluşabileceği uzmanlar tarafından söylenmekte. Yıkılan binalarda özellikle cıvalı ampuller, telefon, televizyon, beyaz eşya, kimyasal boya ve cilalar ile PVC pencerelerin içerisindeki civa ve asbest gibi tehlikeli maddelerin, kanserojen etkili bazı atıkların ise tifo, dizanteri, sarılık, hepatit, kolera ve uyuz gibi salgın hastalık riskine yol açabileceğini belirten uzmanlar, enkazın bilimsel yöntemlerle toplanması gerektiğini vurguladılar.

Öncelikle enkazların şehir dışında yerleşimin uzağında geçici ve kalıcı güvenli alanlara taşınması ve atıkların geri dönüşümleri için gerekli tesislerin acilen kurulması, daha sonra da kalıcı güvenli depolamanın yapılması gerekir .

Hatay’da bulunan basın mensuplarına oradaki durumu sordum ve anlatmaya başladılar. Arama ve kurtarma bitmez, burada bu iş altı ay sürer, yani bundan sonra canlı çıkma şansı azalıyor. Bu çok net. Sonuçta o molozlar oradan kaldırılacak, temizlenecek ve salgın tehlikesi de olabilir. Adana Büyükşehir Belediyesi Samandağ ilçesine maske, dezenfektan ve kireç gönderiyor. Yani Samandağı ilçesi dezenfekte edilecek, sonra çöken binaların molozlarının kaldırılması işlemi yapılacak.

Bütün bu çalışmalarda devletle belediyeler kendilerine düşeni yapıyor. Biliyorsunuz arama kurtarma normal şartlarda AFAD’ın görevidir. Ama sahada olan bütün güçler birlikte çalışmaktadır.

Tabipler Birliği’nden bir uyarı geldi;

Türk Tabipler Birliği ve sağlık meslek örgütlerinin oluşturduğu deprem kriz masası deprem bölgesindeki bulaşıcı hastalıklarla ilgili bilgileri kamuoyuyla paylaştı. Deprem bölgelerinde bulaşıcı hastalıklar açısından en riskli döneme girildiği vurgulanan açıklamada alınan önlemlerin yetersiz olduğunun altı çizildi.

İyi hafta sonları…

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap