SON DAKİKA
SON DAKİKA


Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü
18.06.2023

Milyonlarca insanı doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen sessiz felaket ‘’çölleşme’’ye dikkat çekmek ve arazi tahribatı konusunda halkın bilinçlenmesini sağlamak amacıyla 1994 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 17 Haziran’ı Dünya Çölleşme ve Kuraklık Günü ilan etmiştir.

Türkiye’nin sahip olduğu coğrafi konumu, topografik toprak özellikleri itibari ile çölleşme ve kuraklıkları  en fazla etkilenecek ülkeler arasında yer aldığına dikkat çekilmiştir. İklim değişikliğinin artan etkilerini azaltma ve uyum sağlamaya yönelik olarak 2023-2030 yıllarını kapsayan “çölleşmeyle mücadele ulusal stratejisi ve eylem planı” hazırlanarak uygulamaya geçilmiştir.

Küresel ısınma, ilklim değişikliği, çölleşme, arazi bozulması, biyolojik, çeşitlilik kaybı ve kuraklığın çağımızın en önemli sorunları arasında olduğudur.

Çölleşmede mücadele konusunda en önemli çalışma Birleşmiş Milletler tarafından başlatılmıştır.

Çölleşme ile mücadele sözleşmesi ne (UNCCD) (Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi) 2004 yılı itibarıyla 191 ülke taraf olmuştur. Türkiye sözleşmeye 31 Ağustos 1998 tarihi itibarıyla resmen taraf olmuştur. Sözleşmenin ulusal düzeyindeki sekreterya hizmetleri uluslararası temas ve koordinatörlük görevi ise çölleşme erozyonla mücadele (ÇEM) genel müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Bu genel müdürlük 2011 yılında kurulmuş, raporlama yapmak ve eylem planını harekete geçirmiştir.

Ülkemizde çölleşmenin en çok görüldüğü bölgeler, Konya havzası, Iğdır havzası, Aras hafızasıdır. Erozyon ise her yöremizde görülmektedir.

İyi hafta sonları…

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap