SON DAKİKA
SON DAKİKA


Dünya Kooperatifçilik Günü
7.07.2024
İlk kooperatif 21 Aralık 1844 tarihinde 29 dokuma işçisi tarafından İngiltere’de Manchester kentinin Rochdale’de kurulmuştur. Sosyal bir oluşum olan ve kişilerin dolayısıyla ülkenin kalkınmasında büyük payı olan kooperatifçiliği tanıtmak, yararlarını anlatmak bireylere kooperatifçiliğe teşvik etmek amacıyla 21 Aralık günü “Dünya Kooperatifçilik Günü” olarak kabul edilmiştir.

Ülkemizde 1867 senesinde Mithatpaşa ile başlayan kooperatifçilik Cumhuriyet‘ten sonra Mustafa Kemal Atatürk’ün çabalarıyla yeşermiştir. Atatürk ilk Tarım Kredi Kooperatifini Silifke ilçesine bağlı birkaç köyünde 30 Haziran 1936 tarihinde açarak kendisi de ilk  ortak olarak katılmıştır. Kooperatif çalışmaları birçok defa sekteye uğrasa da 1961 Anayasası
ile birlikte insanların örgütlenmesinin önünü açarak hükümlerin güvence altına alınması ile birlikte köy kalkınma
kooperatiflerinin kuruluş çalışmaları başlamış ve 1969 yılında 1163 sayılı kooperatifler kanunu çıkarılmıştır.

1923 tarihinde ilk defa uluslararası kooperatifler birliği tarafından düzenlenen etkinlikle kutlanan uluslararası Kooperatifler Günü her yıl temmuz ayının ilk cumartesi günü farklı bir temayla kutlamaktadır. Her yıl herkes için sürdürülebilir kalkınmayı
başarmada kooperatif işletmeleri temasıyla kutlanan Uluslararası Kooperatifler Günü kooperatifçiliğe yönelik farkındalığı arttırmayı ve kooperatifçilik harekatının elde etmiş olduğu başarılarının teşvik edilmesini hedeflemektedir.

Ülkemizde de toplumun her kesiminden vatandaşlarımızın toplumsal kalkınmaya ve eşitliğe önem veren kooperatifler çatısı altında bir bütün olarak ülke kalkınmasında ciddi katkılar sağlayacağı inancı ile Dünya Kooperatifçilik Günü’nü en iyi dileklerimle kutluyorum.

İyi hafta sonları.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap