SON DAKİKA
SON DAKİKA


Dünya sigara içmeme günü
28.05.2023

Bilindiği gibi tütün ve tütün mamullerinin dünyada ve Türkiye’de kullanımı bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmektedir. En sık kullanılan tütün ürünü ise sigaradır. Günümüzde dünyada yaklaşık 1.3 milyar kişi Türkiye’de 20 milyon kişi sigara içmektedir. Bu denli önemli bir sorun olan tütün kullanımı ile mücadelede hekimlerin önemi daha da belirgindir. Hekimler dünyanın hemen her bölgesinde tütün mücadelesine öncülük eden meslek grupları arasında yer almıştır.

Tütün mücadelesinde çok önemli bir yeri olan 31 Mayıs “Dünya Sigara İçmeme Günü’’ etkinlikleri yapılmaktadır. Bu yıl 31 Mayıs’ta yapılacak etkinliklerin ana teması ise’’ sigarasız gençlik’’ olmuştur.

T.T.B (Türkiye Tütün Birliği) uzmanlar dernekleri eşgüdüm kurulu uzmanlık derneklerine ve pratisyen hekimlere tütün maddesinde hekim rolünün önemini bir kez daha hatırlatmakta ve tütün karşıtı mücadelede de birlikte hareket etme çağrısını bu bildiri ile kamuoyuna duyurmaktadır.

Pasif içicilik sonucu dünyada 1 milyar Türkiye’de 21 milyon çocuk evde işyerlerinde halka açık yerlerde tütün dumanına maruz kalıyor. Küresel gençlik tütün araştırması verilere 132 ülkede yaşayan 13-15 yaş arası çocukların %43.9 unun evde %55.8’inde halka açık yerlerde tütün dumanı soluduğunu gösteriyor.

Verilere göre Türkiye de sigara kullanımı dolayısıyla yılda 110.000 kişinin öldüğü biliniyor.  Türkiye’de tütün  kontrolü konusunda son yıllarda önemli gelişmeler yaşandı. 3 Ocak 2008  tarihinde kabul edilen 5727 sayılı kanun ile 4207 sayılı tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesi, kontrolü hakkında kanun maddeleri önemli biçimde değiştirilmiş ve tütün ürünlerinin zararlarından korunma adına önemli bir  adım atıldı.

Sigara içenlerin sigarayı bırakmaları temennisiyle iyi hafta sonları…

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap