SON DAKİKA
SON DAKİKA


Dünya tiyatrolar günü
27.03.2023

Dünya tiyatrolar günü her yıl 27 Mart’ta kutlanır ve o güne özel düzenlenen çeşitli etkinlikler ile günün önemine vurgu yapılır.62 yıldır kutlanan Tiyatrolar gününde tiyatro ile seyirci arasındaki bağı kuvvetlendirmek için birçok oyun ücretsiz olarak sergilenerek o günün önemine dikkat çekilir.

Dünya tiyatrolar günü 1961 yılında UNESCO tarafından kurulan uluslararası Tiyatrolar Birliği 27 Mart’ı Dünya Tiyatrolar Günü ilan etmiştir. Bu nedenle her yıl uluslararası tiyatrolar birliğinin şu an 100’ü bulan dünya çapındaki merkezlerinde çeşitli etkinliklerle tiyatroyu sevenler tarafından kutlamaya devam etmektedir.

Dünya tiyatrolar gününün amacı sahne sanatları bağlamında sanatı ve bir çok temel yapımı içinde barındıran tiyatroda toplumların bilinçlendirilmesi amaçlanır.

Ülkemizde bugünkü anlamda tiyatronun tarihi çok eskilere dayanmaz.1800’lü yıllarda saray çevresindeki aydınların ilgilendiği ayrıcalıklı bir sanat dalıdır. Ancak Şinasi, Namık Kemal gibi yazarlarımız ortaya koydukları eserlerle tiyatroyu halkla buluşturmaya çalışmışlardır. Özellikle Namık Kemal’in yazdığı ‘’Vatan Yahut Silistre’’ adlı oyunla halkın o dönemdeki duygularını ve düşüncelerini sahnede o kadar gerçekçi ifade etmiştir ki oyun bittikten sonra izleyiciler sokaklara dökülmüştür.

Cumhuriyet döneminde Muhsin Ertuğrul Mustafa Kemal Atatürk’ünde desteği ile tiyatroyu geniş halk kitlelerinin benimseyeceği bir yapıya ve içeriğe kavuşturmuştur.

27 Mart Dünya Tiyatrolar Gününde kültürel aktarım, sanat ve bir çok temel yapımı içinde barındıran tiyatro hakkında toplumların bilinçlendirilmesi amaçlanmıştır.

Yaşantımızın bir yerlerinde sanatı ağırlamak istiyorsak tiyatro seyircisi olmalıyız.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap