SON DAKİKA
SON DAKİKA


Dünya Tiyatrolar Günü
30.03.2024

Dünya Tiyatrolar Günü her yıl 27 Mart’ta kutlanır ve o güne özel düzenlenen çeşitli etkinliklerle günün önemine vurgu yapılır. 63 yıldır kutlanan Dünya Tiyatrolar Günü’nde tiyatro ile seyirci arasındaki bilgiyi kuvvetlendirmek için birçok oyun ücretsiz olarak sergilenir ve günün önemine dikkat çekmek amaçlanır.

1961 yılında UNESCO tarafından kurulan Uluslararası Tiyatrolar Birliği 27 Mart-ı Dünya Tiyatrolar Günü ilan etmiştir. Bu nedenle 27 Mart dünya çapında tiyatroseverler tarafından kutlanmaktadır.

Tiyatro sanatı insan insana insanla anlatma çabası olarak tanımlanır. Bu sanatın doğuşu eski zamanlara dayanmaktadır. Özellikle kent yaşantısının arttığı çağımızda iyice yaygınlaşmıştır. Televizyonun evlerinize kurulup tüm vakitlerimizi işgal etmesinden sonra tiyatrolara ilgi biraz azalmıştır. Ancak birçok eleştirmenin de yinelediği gibi çok yakın bir zamanda insanlar tiyatroyu tekrar keşfedecektir. Çünkü tiyatro hayattan alınmış bir kesittir. Yaşamın canlı bir parçasıdır. Seyirci olarak katıldığımız bu sanat etkinliğinin bir süre sonra bizi kuşattığını ve oyunun bir parçası haline getirdiğine tanık oluruz. Çünkü karşımızdaki sanatçılar dekor, kostüm, sesler içinde yaşadığımız kadar gerçektir, sıcaktır, elimizi uzatsak bu sihirli dünyanın içine girmiş oluruz. Dünya Tiyatrolar Günü; insanın kendisiyle temas ettiği bu sanat dalını insanlara unutturmamak adına gayret etmek anlamına gelir.

Ülkemizde bugünkü anlamda tiyatronun  tarihi çok eskilere dayanmaz. Bin sekiz yüzlü yıllarda saray çevresindeki aydınların ilgilendiği ayrıcalıklı bir sanat dalıdır. Ancak Şinasi, Namık Kemal gibi yazarlarımız ortaya koydukları eserlerle tiyatroyu halkla buluşturmaya çalışmıştır. Özellikle Namık Kemal yazdığı Vatan Yahut Silistre adlı oyunu ile halkın o dönemki duygularını ve düşüncelerini sahnede o kadar gerçekçi ifade etmiştir ki oyun bittikten sonra izleyiciler sokaklara dökülmüştür.

Cumhuriyet dönemine gelindiğinde Muhsin Ertuğrul, Mustafa Kemal Atatürk’ün de desteğiyle tiyatroyu geniş halk kitlelerinin benimseyeceği bir yapıya ve içeriğe kavuşturmuştur.

İyi hafta sonları…   

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap