SON DAKİKA
SON DAKİKA


Emekli Haftası Ve Dünya Emekliler Günü
25.06.2023

İş hayatına adım atan herkezin aklında mutlaka ‘’ne zaman emekli olacağım’’ sorusu geçer .

Emeklilik insanların çalışma hayatından ayrılmalarıyla gelir kaynaklarının ortadan kalkması üzerine kazandıkları haktır .

Bu haftanın ehemmiyeti kuşkusuz ömrünün en önemli dönemlerini ülkesine milletine ve insanlığa hizmet etmekle geçiren emekli vatandaşlarımız için her yıl 28 Haziran-4 Temmuz tarihleri arası emekliler haftasıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emekliye ayrıldığı  tarih olan 30 Haziran ise emekliler günü olarak kutlanmaktadır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk 30 yıla yakın verdiğim mücadele çalışma azmi ve kararlılığı ile her türlü zorluğa karşı milletimizle tam bir dayanışma içerisinde Anadolu coğrafyasında yeni bir ülke kurmuştur.

Emekliliğin ortaya çıkışı ;

Yaşlılara ve sakatlanarak artık toplum içindeki işlerini yerine getiremeyenlere bakma eğilimi tarih öncesi zamanlarda hatta güçlü toplumlarda bile vardı .

Tarihçesine baktığımızda ;

Emekliliğin ilk devlet eliyle kurala bağlanması döneminde savaşçılara emeklilik şeklinde olmuştur . Roma devletinin bu yüzden fazla yükümlülük altına girmesinin sonunda yıkımına sebep olduğu iddia edilir. Daha sonra kabile  üyelerinin bakımı(8. yüzyıl İrlanda) gazilerin bakımı(1593 ,İngiltere), kilise rahiplerinin  dul kalan eşlerinin emekliliği(1645, Almanya), öğretmenliğin emekliliği(1667, Almanya), devlet garantili ve her konudaki çalışanları kapsayan yaşlılık ve malullük sigortası(1889), yaşlılık sigortası(1908, İngiltere) gibi tarihi gelişmeler yaşanmıştır.

Emekliler haftası içinde kutlanan Dünya emekliler gününün emekli vatandaşlarımızın yaşam kalitelerinin ve sosyal refahının artmasına vesile olmasını temenni ederiz.

Emeklerimizin bugünkü hali içler acısı , her yıl milli gelirden aldıkları payı söylemeye gerek yok.

En az geçim indirimine baktığımızda , felaket! Enflasyona göre her yıl yapılan zam emeklileri geçindirecek durumda değil. Ekonomik ve sosyal iyileştirmeler geçinilebilecek miktarlarda yapılması gerekir.

İyi hafta sonları .

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap