SON DAKİKA
SON DAKİKA


Görme engelliler haftası
6.01.2024

Beyaz baston hareketi 1921 yılında Londra’da trafik kazası sonucu görme yetisini kaybeden bir fotoğraf sanatçısının dış dünyanın kendisini fark etmesi için bastonunu beyaza ve bu harekatın dikkat çekerek farkındalık oluşturması ile başlamış, sonrasında Fransa’da 1931 yılından itibaren simge haline gelmiş bir engelli hareketidir. Dünyada her yıl Ocak ayının ikinci haftası olan 7-14 Ocak tarihleri Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası olarak kabul edilmektedir.

Her  önemli gün gibi hamaset dolu sözlerle geçer. Devletin her kademesinde yetkililer o kadar güzel sözler sarf eder ki sanırsınız bunların sorunları ertesi gün çözülecekmiş gibi. Bugün Türkiye’de özürlü sayısı nüfusumuzun %10-15 civarındadır. Görme özürlüler ise %10 civarındadır.

Görme özürlülerle ilgili olarak kararnameler çıkar, çok önemli olmalarına rağmen yönetimlerin bunların gereğini yerine getirmekte pek muvaffak olduğu söylenemez. Mesela yürüyüş parkurlarının yapımdaki aksaklıklara önem verilmeyişi şehirlerde sinyalizasyon  yapılmayışı gibi sorunlar devam etmektedir.

Gelecek yıllarda mevcut problemlerin giderilmesi temennisiyle…

İyi hafta sonları.

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap