SON DAKİKA
SON DAKİKA


İşte Kurtuluşa Giden Yol 19 Mayıs
21.05.2023

19 Mayıs 1919 günü Türk milleti için önemli bir gündür.

Mustafa Kemal Atatürk 104 yıl önce 16 Mayıs’ta Bandırma vapuruna binerek 3 gün sonra Samsun’a ulaştı. Türk milletine bağımsızlığı ve özgürlüğü getiren mücadeleyi başlattı. İşte kurtuluşumuza giden yolun öyküsü;

Takvim yaprakları 15 Mayıs-19 Mayıs 1919’u gösteriyordu. Mustafa Kemal’in öncülüğünde Çanakkale cephesinde büyük bir destan yazılsa da Osmanlı İmparatorluğu 1. Dünya Savaşı’ndan yeni çıkmıştı. Anadolu’yu düşmanlar işgal etti. Millet düşmana karşı direnmeye başladı. İngiliz işgali altındaki İstanbul’da milletin kaderini değiştirecek bir karar alındı.

Mustafa Kemal 9. Kolordu müfettişi olarak Samsun’a gitmekle görevlendirildi. Ertesi gün Bandırma vapuruna 18 askeri ile birlikte binerek 19 Mayıs 1919 günü Samsun’a ayak bastı. Samsun yeniden dirilişin ilk durağı oldu. Mustafa Kemal Atatürk Anadolu’da Kurtuluş Mücadelesini başlattı. Ardından Amasya Genelgesi ile Erzurum ve Sivas kongreleri geldi.

Daha sonra Mustafa Kemal ve arkadaşları Ankara’nın yolunu tuttu. Mustafa Kemal kapatılan İstanbul’daki Mebusan Meclisi’nin vekillerini Ankara’ya davet etti. 23 Nisan 1920’de büyük millet Meclisi açıldı.

Ardından Sarıkamış, Kars ve Gümrü’nün 28 Eylül 1920’de ele geçirilmesi ile başlayıp 9 Eylül 1922’de İzmir’in işgali ile biten savaşlar döneminde büyük bir ulus tutsaklığa kendi canı ve kararıyla son verdi. Cumhuriyetin ilan edilmesi ile birlikte bir destana dönüştü. Türk halkına bağımsızlığın yolunu açan bu anlamlı gün 20 Haziran 1938’de milli bayram ilan edildi.

Ulu Önder Atatürk 19 Mayıs’ın önemini  “o gün benim doğum günüm’’ sözleriyle anlattı. İşte bugün Türk gençliği Atasının emanetine sahip çıkarak bayramını büyük bir coşkuyla kutlamaktadır.

İyi hafta sonları…

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap