SON DAKİKA
SON DAKİKA


Kurtuluş Meşalesi Böyle Yandı
19.05.2024

Mustafa Kemal Atatürk 105 yıl önce 16 Mayıs’ta Bandırma vapuruna bindi . Üç gün sonra da Samsun’a ulaştı. Türk milletine bağımsızlığı ve özgürlüğü getiren mücadeleyi başlattı.

İşte kurtuluş’a giden yolun öyküsü ;

Takvim yaprakları 15 Mayıs 1919’u gösteriyordu . Mustafa Kemal’in öncülüğünde Çanakkale cephesinde büyük bir destan yazılsa da Osmanlı imparatorluğu birinci Dünya Savaşı ndan yenik çıktı. Anadolu’yu düşmanlar işgal etti. Millet kurduğu küçük  gruplarla düşmana karşı direnmeye başladı. Anadolu bu haldeyken İngiliz işgali altındaki İstanbul’da milletin kaderini değiştirecek bir karar alındı. Mustafa Kemal  9. Ordu müfettişi olarak Samsun’a gitmekle görevlendirildi. Böylece Atatürk Anadolu coğrafyasının tüm doğu kısmına emir verebilecek rütbeye ulaştı.

Mustafa Kemal  ertesigün yolculuk için hazırdı . Onu Anadolu’ya ulaştıracak olan Bandırma vapuruna bindi. Mustafa Kemal 18 askeri ile birlikte  19 Mayıs 1919 günü Samsun’a ayak bastı. Samsun yeniden diriliş in ilk durağı oldu. Mustafa Kemal Atatürk Anadolu’da kurtuluş mücadelesini başlattı. Ulusal direniş örgütleri birleştirildi. Ardından amasya genelgesi ile Erzurum ve Sivas kongreleri geldi.

Daha sonra Mustafa Kemal ve arkadaşları Ankara’nın yolunu tuttu . Mustafa Kemal kapatılan İstanbul’daki Mebusan meclisinin  vekillerini 

Ankara’ya davet etti. 29 Nisan 1920’de büyük millet Meclisi açıldı.

Ardından Sarıkamış , Kars ve Gümrü’nün 28 Eylül 1920’de ele geçirilmesi ile başlayıp 9 Eylül 1922’de  üçbuçuk yıla yakın bir süredir işgal altında bulunan İzmir’in kurtuluşu ile biten savaşlar döneminde büyük bir ulus tutsaklığına kendi canı ve kani ile son verdi. Bu halk küllerinden yeniden doğdu. Dünyadaki mazlum halklara örnek oldu. Kurtuluş mücadelesi tüm düşmanların kovulması ve cumhuriyetin ilan edilmesi ile birlikte bu destana  dönüştü. Türk halkına bağımsızlığın yolunu açan bu anlamlı gün 20 Haziran 1938’de milli bayram ilan edildi. Ulu Önder Atatürk  19 Mayısın önemini ‘’ o gün benim doğum günüm ‘’ Sözleriyle anlattı. İşte bugün Türk gençliği atasının emanetine sahip çıkarak bayramını büyük bir coşkuyla kutlayacak.

’’ Ey yükselen yeni nesil, gelecek sizindir. cumhuriyeti biz kurduk onu yükseltecek ve sürdürecek sizsiniz.’’

Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor bayramı kutlu olsun .

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap