SON DAKİKA
SON DAKİKA


Trabzon’un kurtuluşu 24 Şubat 1918
24.02.2024

Trabzon tarihi ve geçmişi asırlar öncesine dayanmaktadır. Karşımıza çıkan bu bölge, insanının yaşamış olduğu memleketine ve ülkesine çok büyük bir hizmetidir. 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet Han İstanbul’un fethi  sonrasında İstanbul’u elinde tutabilmesi için “Trabzon ve civarının alınması gereklidir” diyerek burayı 1961 yılında fethetmesinin ardından bu bölgeye Kafkas bölgesinden Türkleri getirdi. Bölgeyi Türkleştirerek Karadeniz coğrafyasında İslamiyet’in hızlı bir şekilde yayılmasını sağladı.

Osmanlı döneminin çöküşünün ardından 1916 yılında Rus işgaline maruz kalan Trabzon üç sene boyunca Rus devletinin baskısı altında yaşamıştır. Bir  oldu bitti ile Trabzon’u işgal eden Rus kuvvetleri Trabzon ve çevresinde huzuru ve barış ortamını yok etmiş, karışıklık ortaya çıkarmıştı. Artık Trabzon ve civarında yaşamak çok tehlikeli bir boyut kazanmış ve zorunlu olarak Trabzon’dan göç başlamıştı. Yaşlılar, kadınlar, çocuklar için yapılacak başka bir durum, başka bir çare kalmamıştı.

1917 yılında Rusya’da Bolşevik ihtilali Rus ordusunda büyük bir panik başlamış ve geri çekilmek zorunda kalmıştı. Ruslarla 18 Aralık 1917’de Erzincan antlaşması yapıldı. Bu antlaşmaya Ermeniler uymadı. 11 Şubat 1918’de Türk ordusu Trabzon üzerinden yola çıktı.

Bölgedeki çeteler temizleyen birliklerimiz 8 Şubat 1918’de Akçaabata, 14 Şubat 1918’de Vakfıkebir’e girdi. Birkaç gün içinde çevreyi düşmanlardan temizleyen birliklerimiz 24 Şubat 1918’de Trabzon’a girdi.

Bugün 106. yıl dönümünü kutladığımız şehrimizi bize bırakanları rahmetle anıyoruz.

İyi hafta sonları…

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap