SON DAKİKA
SON DAKİKA


Türk Dil Bayramı
24.09.2023

Dil, bir toplumun niteliğine ulaşmasını sağlayan en önemli etkenlerden biridir. Çünkü dil, ulusu oluşturan bireyler arasında ortak anlaşma aracıdır. Ortak duygular dil sayesinde gerçekleşir. Yazılı ve sözlü kültür değerleri varlığını dil sayesinde sürdürür.

Türkçe dünyanın en eski ve köklü dillerinden biridir. Bu dile yüzyıllar boyunca ölümsüz yapıtlar verilmiştir.

Ural, Altay ailesinden olan Türkçe zamanla çeşitli lehçelere ve şivelere ayrılarak varlığını sürdürmüştür. İslamiyet’in kabulünden sonra Arapça ve Farsçanın etkisi altına girmiş; bu dil Osmanlıca diye adlandırılmıştır. Ortaya anlaşılması güç bir dil çıkmıştır. Türk dilinin bu çıkmazına gören Karamanoğlu Mehmet Bey bir ferman yayınlayarak; “Bundan sonra çarşı pazarda Türkçeden başka dil kullanılmayacaktır’’ demiş.

Osmanlı Devleti’nin son zamanlarında Ömer Seyfettin, Ali Canip Yöntem, Ziya Gökalp gibi sanatçılar 1911 yılında Selanik’te çıkardıkları “Genç Kalemler” dergisinde yayımladıkları “Yeni Lisan’’ adlı makale ile öz Türkçeliğe dönüşülmüştür.

Atatürk 12 Temmuz 1928’de Türk Dil Kurumu’nu kurarak dilimizin yabancı etkilerden kurtarılması için ilk adımı atmıştır. Birinci Türk Kurultayı 26 Eylül 1932’de İstanbul’da Dolmabahçe Sarayında açılmıştır. O gün Dil Bayramı olarak kutlanmaktadır.

Ailemizin yani kimliğimizin bayramı olan bugün de Türkçemize emek verenlerden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere herkesi saygı ve minnetle anlıyoruz. Dil Bayramımız kutlu olsun.

İyi hafta sonları…

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap