SON DAKİKA
SON DAKİKA


Türk Dil Kurumu
16.07.2023

Türk Dil Kurumu, Türkçeyi incelemek ve gelişmesi için çalışmak amacıyla 12 Temmuz 1932 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan bir kurumdur. Türkiye’nin başkenti Ankara’da yer alan kurum Türk dilinin  üzerine çalışmalarını yapıp yayımladığı bir merkezdir. Türk Dil Kurumu 1955’ten başlayarak çeşitli dallarda 1983’te başbakanlık Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesine alınmıştır.

Türk Dil Kurumu Türk Dili Tetkik Cemiyeti adı ile 12 Temmuz 1932’de Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla devletten bağımsız bir dernek olarak kurulmuştur. Kurumun kurucularının hepsi de milletvekili ve dönemin tanınmış edebiyatçıları olan Samih Rıfat  Bey, Ruşen Eşref, Celal Sahir ve Yakup Kadri’dir. Kurumun ilk başkanı Samih Rıfat Bey’dir.

Türk Dili Tetkik Cemiyetinin gereği Türk dilinin öz güzelliğini ve varlığını ortaya çıkarmak onu yeryüzü dilleri arasında değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmek olarak belirlenmiştir. Atatürk’ün sağlığında 1932, 1934 ve 1936 yıllarında yapılan üç kurultayda hem kurumun yönetim organları seçilmiş hem dil siyaseti belirlenmiş hem de bilimsel bildiriler sunulup tartışılmıştır. 26 Eylül/5 Ekim 1932 tarihleri arasında Dolmabahçe Sarayında yapılan birinci Türk Dili Kurultayı için yayınlanan bildiri de kurultaya yalnız uzmanların Türkçe, edebiyat öğretmenleri ile yazarların değil halktan da dileyenlerin katılması öngörüldüğü için yayımlanan bildiride kadın erkek Türk Dili Tetkik Cemiyeti üyesidir.

Atatürk’ün kendisi de Türk dili üzerindeki yerli ve yabancı araştırmaları inceleyerek dönemindeki bilginleri Türk dili üzerinde araştırmalar yapmaya yönlendirilmiştir. Nitekim Türk dilinin en eski anıtları olan Göktürk yazılı metinlerin ilk iki cildi onun sağlığında yayımlanmıştır.

Türk dil kurumu 1940’ta Bakanlar Kurulu kararıyla kamu yararına çalışan dernekler statüsü kazandı.

1991 yılında kurumun ödeneği kesildi ve dernek tüzel kişilikleri ne son verilmiştir.

Atatürk ölmeden önce vasiyeti ile mal varlığının bir kısmını Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumuna bağışlamıştır.

Ancak 1983 yılında bu vasiyeti kurumlar devletleştirerek çiğnenmiştir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap