SON DAKİKA
SON DAKİKA


Yeşil Ay Haftası
3.03.2024

Alkollü içkilerin ve uyuşturucunun zararlarını bilen ve bu konuda duyarlı bir grup vatandaşımız 5 Mart 1920 tarihinde Hilali Ahder Derneği’ni kurmuştur. Bildiğiniz gibi hilal ay sözcüğü ile eş anlamlıdır. Ahdar  ise yeşil anlamındadır. Yani Hilali Ahdar’ın kelime anlamı ‘’Yeşilay’’dır.

Yeşilay derneğinin kuruluş tarihini içine alan 1-7 Mart ülkemizden Yeşilay Haftası olarak kutlanır, Yeşilay Haftası’nda alkollü içkilerin ve uyuşturucunun toplumumuza, aile yapımıza ve bireylere verdiği zararlar anlatılır.

Esrar, afyon, kokain gibi uyuşturucu özelliği olan maddeler uyuşturucu olarak adlandırılır. Alkollü içkiler ise içildiğinde insanı sarhoş eden, hareketlerini ve düşüncelerini kontrol etmesini engelleyen her türlü içkidir. Alkollü içki veya uyuşturucu alan kişiler vücutlarında önce rahatlık, baş dönmesi gibi etkiler görürler. bu nedenle diğer insanlara göre kolay suç işlerler. alkollüyken araç sürenler kazalara neden olurlar.

Ülkemizde uyuşturucu maddelerin yapımı, satışı, kullanılması, taşınması, bulundurulması kesinlikle yasaktır. Bu yasağa uymayanlar ceza kanunlarımıza göre suç işlemiş sayılırlar. uyuşturucu madde kullananlara ve satanlara ağır hapis cezaları uygulanır.

Toplumumuz aile yapımıza, bireylerimiz içki uyuşturucunun pençesinden kurtarmak için kurulan Yeşilay derneğinin simgesi beyaz üstünde yeşil bir aydır.

1934 yılında Atatürk’ün talimatıyla Bakanlar Kurulu kararıyla Yeşilay’a kamuya yararlı dernek statüsü verilmiştir.

1960 yılından itibaren Yeşilay’ın kuruluş gününü de kapsayan 1-7 Mart haftası her yıl “Yeşilay Haftası” olarak kutlanmaktadır.

İyi hafta sonları…

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap