SON DAKİKA
SON DAKİKA


Zor Kazanılan Bir Zafer-Lozan Zaferi
27.07.2024

24 Temmuz ülkemizin egemenliğini ve bağımsızlığını kazandığımız Lozan Antlaşması'nın yıl dönümü . Antlaşmayı Fransa İngiltere İtalya ABD Bulgaristan Japonya Romanya gibi ülkelerle imzaladık.

Devletin başında Mustafa Kemal Paşa vardı .

Lozan'daki heyet başkanımız İsmet Paşa 9 Eylül 1922’de yunan ordusunu İzmir’de denize döküp savaşın askeri boyutunu kazanmıştık ama bu yetmiyordu .

Bir de egemenlik ve ekonomi boyutu  vardı. Osmanlı döneminde yabancı ülkelerin kucağına oturmuş her açıdan onların esiri olmuştuk. Elimiz kolumuz kımıldamıyordu. Üstelik başımızda bir de yabancılara tanınan haklardan oluşan kapitülasyon belası vardı. Bunların temizlenmesi gerekiyordu.

Lozan görüşmeleri 20 Kasım 1922 günü 9 Eylül’den hemen sonra başladı . Ancak Türk devleti görüşmelerin başlamasından önce çıkardığı bir kanunla saltanatı kaldırmıştı. Yüzyıllar boyunca milletin kanını emen ve iline kadar sömüren padişahlık böylece sona erdi. Adına vahdettin denilen son hain padişah bir İngiliz Zırhlısında binip yurtdışına kaçtı.

Lozan’da aylar boyu süren çok uzun ve çetin görüşmeler yapıldı . Türk heyeti Ankara’ya döndü. Yeniden diplomatik görüşmeler yapıldı ve konferans ikinci kez başladı. Heyetler yine Lozan’da buluştu.

Uzun tartışmalar uzayıp giden konularda taraflar direniyordu . Bu arada Fransa ve İngiltere İstanbul’un işgaline son verdi. Askeri çekip gitti.

24 Temmuz 1923 Lozan Antlaşması imzalandı . Bağımsızlığımız ve egemenliğimiz bütün dünya tarafından kabul edilmişti.

Tamamen yalan olan Lozan’da çok miktarda toprak kaybettik denilerek Mustafa Kemal Paşa ve İsmet Paşa’yı kötülemek için söylenen yalanlar kaybedilen bir karış toprağımız yoktur . Sadece Musul konusu çözülememiştir. Musul zaten bizim toprağımız değildi. Sonuçta iş uzadı ve birleşmiş milletlere havale edildi. Orada aylar sonra yapılan oylamayı biz kaybettik Musul'u alamadık.

Şimdi Lozan’ı  özetlersek ;

-1 Kasım 1922 saltanat kaldırıldı.

-20 Kasım 1922 Lozan’da çetin görüşmeler başladı.

-24 Temmuz 1923 Lozan antlaşması imzalandı.

-ama asıl önemli gelişmeler bundan sonra; 13 Ekim 1923’te Anadolu’da küçük bir kasaba olan Ankara yeni devletin başkenti oldu.

-29 Ekim 1923 Cumhuriyet ilan edildi. Mustafa Kemal Atatürk cumhurbaşkanı oldu.

Bundan sonra devrimler başladı ve devam etti .

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap