SON DAKİKA
SON DAKİKA


Turizmde tercih Uzungöl mü Hes’ler mi?
5.03.2024

Bir rüyaydı Uzungöl'de turizm yapmak.

 

Verimsiz toprakların çamur deryası dünyasında vahşi doğa ile mücadele edip hayata tutunmaya çabalayan Uzungöl insanı tam yarım asır önce bu muhteşem doğada turizmi keşfettiğinde artık yeni bir hayata adım atıyordu. 

 

İki inek üç koyunun peşinden gidip verimsiz ve dar tarım arazisinin Allah ne verdiyse alabildikleri ürünle geçinmeye çalışan Uzungöl halkı "turizm" denen bacasız sanayiye adapte olmakta gecikmedi.

 

Yanlışlar da yapılmadı mı?

 

Devlet önceleri Uzungöl’ü görmezden geldi.

 

Planlamalar ya yapılmadı ya çok başlılığın verdiği karmaşa içinde herşey yerli yerine konulamadı.

 

Uzungöl’ün otantik hali ilgi görmeye başlayınca "Amerika’nın keşfi gibi altına hücum" hırsı ve kuralsızlığı maalesef bugün yaşanılan sorunların başlangıcını oluşturdu.

 

O kadar çok mevzuat ve kanuna tabiydi ki Uzungöl bir türlü belli bir plan dahilinde beklenen düzene kavuşamadı.

 

Halk bize yol gösterin ona göre hareket edelim derken, kanun korucular çoğu zaman çoklu mevzuat yüzünden birbiriyle çelişen planlara imza attılar.

 

Bu uygulamaların bir çoğu mahkemeler de iptal oldu.

 

Şimdi Uzungöl halkı, yaşam-turizm- doğa koruma- üretim ve çevre dostu bir planlamaya gerçekçi bir yaklaşımla ihtiyaç duyulduğunu biliyor ve istiyor.

 

10 yıldır uyuyan ve Uzungöl'e büyük zarar verecek olduğu bilimsel verilerle ortaya konmuş HES meselesi bugünlerde yeniden gündeme geldi.

 

HES ve UZUNGÖL’ü yan yana getirmek sadece bilimsel yaklaşımdan haberdar olmamak değil tam bir akıl tutulmasıdır.

 

Aslında yıllar önceden buyana Trabzonspor adına hazırlanmış bir proje, HES... Uzungöl halkı bu konuda çok mücadele etmiş, hukuki, sivil toplum eylemleri gibi, ancak 2023 yılında Trabzonspor bu projeyi yapmayacağından bir başka şirkete devretmiş. Şimdi ilgili firma projeyi uygulamak istiyor.

 

Yapılması düşünülen HES Uzungöl'ün merkezine 200 metre uzaklıkta. Yani iç içe 

Uzungöl'le… ÖÇK alanının tam sınırında, 3.derece SİT alanında ve etkileyeceği bölge içinde 3 adet de afat alanı bulunuyor. 

 

Bütün bu durumlar büyük risk taşıyor.

 

Proje şu anda mahkemelik.

 

Uzungöl Turizmciler Derneği Başkanı Mehmet Keleş, Trabzon'da konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında  "Şimdi buradan en başta devlet yetkililerine sesleniyoruz; bir an önce bu projenin yeniden incelenmesini istiyoruz” diyerek özetle; "Bu tarihi yanılgıdan bir an önce dönülmesini talep ediyoruz. Bizim tek derdimiz, toprağımıza olan minnet borcumuzun gereği olarak, derelerimize sahip çıkmaktır. Biz hiçbir siyasi oluşumun maşası değiliz. Biz halkın ta kendisiyiz. Biz bu dağların öz evlatlarıyız. Bütün memleket sevdalılarını, atalarının emanetlerine sahip çıkan herkesi ve gerçek Uzungöl dostlarını yanımızda görmek" istediklerini belirtti.

 

Uzungöl'ü HES lerle donatıp altın yumurtlayan turizmi sonlandırmak istenmiyorsa konu yeniden değerlendirilip bu sevdadan vazgeçilmelidir.

 

Uzungöl doğal olmayan hiçbir yükü kaldıramaz.

 

Uzungölsüz ne Trabzon ne Karadeniz ne de Türk turizmi düşünülemez.

 

Uzungöl’ün sorunları yok mu?

 

Tabii ki var.

 

Akıl diye bilim diye de bir yol var.

 

Aklın yolu birdir.

 

Doğayı bozmayalım, sıkmayalım.

 

Sonu hüsran olur...

 

Başka Uzungöl yok...

 

Alabalıklar yok olur.

 

Solaklı deresinin akışı durur.

 

Canlı hayat zarar görür.

 

Turizm büyük yara alır.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap