SON DAKİKA
SON DAKİKA


Eyvah! Kaygılarım Geri Geldi
3.05.2023

Her insan, yaşamının bir bölümünde anksiyete yani kaygı ile mücadele edebilir veya bazı noktalarında kaygılarını yönetmekte zorluk çekebilir.

Bazen kaygılarınızın sona erdiğini ve hayatınızı yoluna koyduğunuzu düşünürken, sizin dışınızda bir şey olur ve size içinizde kat ettiğiniz yolu, hızlıca geri döndüğünüzü düşündürür.

Bugün sizlere tekrar kaygı yaşamanıza neden olabilecek bazı durumlar hakkında bilgi vereceğim.

1. Kaygınızı yargılıyorsunuz: Bazen kafanızı sürekli meşgul eden düşünceleri “çok aptalca” veya “çok önemsiz” bulduğunuz oldu mu? Cevap evet ise, yalnız değilsiniz. Çoğu zaman insanlar, kaygılarının, kendilerinden daha zor durumlardaki insanlara kıyasla çok önemsiz olduğunu düşündükleri için kendilerini yargılarlar. Aslında bu harika bir haber. Çünkü kafanıza taktığınız şey önemsizse, ondan kurtulmanız da kolay olacaktır. Endişemizin kaynağını yargılamak, utanca neden olur. Utanç ise bizi içine alabilir.

2. Fiziksel durumunuz iyi değil: Vücudunuzun herhangi bir yeri ağrıdığında sağlıklı düşünemeyebilirsiniz. Fiziksel durumunuz ya enerji seviyenizi besler ya da yok eder. Bu durumahoşgörü ile yaklaşmanı gerekiyor. Bu nedenle, eğer son zamanlarda anksiyetenin geri geldiğini düşünüyorsanız, şunları da dikkate almayı unutmayın:

Özellikle zorlayıcı olan ani veya kronik ağrılarınız var mı?

Kalabalıklar veya aşırı uyarıcı ortamlar sizi doğal olarak tüketti ve siz de kendinize yeterince zaman ayıramadınız mı?

Endişelenmenize neden olan herhangi bir sağlık durumunuz var mı?

Genel olarak vücudunuzu esnettiniz mi?

3. Kronik stresörlere karşı toleransınız düşük:Daha önce yaşadığınız ciddi kronik stresörlerle baş edebilmiş veya daha az konforlu yaşam tarzı seçimlerine tahammül etmiş olabilirsiniz. Şimdi kendinize baktığınızda, artık bunları sindiremediğiniz için üzülüyorsunuz. İçinizin derinliklerinde neyin zayıfladığını merak ediyorsunuz. Ama belki de zayıflamadınız.

Aksine, hayatınızın farklı bir dönemindesiniz, hatta farklı bir insansınız ve artık saçmalıklara tahammül etmenize gerek yok. Bu yüzden geliştirdiğiniz ve güçlendirdiğiniz şeyleri düşünün ve kendinizle gurur duyun.

4.Endişelerinizi besliyorsunuz: Yaşam boyunca acı çekmek kaçınılmaz bir durumdur. Bunu önleyemeseniz bile daha iyi acı çekmeyi seçebilirsiniz. Bu duruma alışkın olduğunuz için kendinizi hırpalamak iyi hissettirebilirancak uzun vadede utanç ve suçluluk geliştirmenize neden olur.Yani örnekle açıklayalım; Bugün planladığınız bir şeyi yapmayı atladığınız için kendinize üzülmek yerine, size kalan zamanın tadını çıkarmayı seçebilir, ardından ertesi gün planlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Aynı şekilde düşüncelerimizi de seçebiliriz. Belirli bir anda endişeli hissetmeniz, bu düşüncelere kapılmamız gerektiği anlamına gelmez. O an nasıl hissettiğimizi kabul edebilir, kendimize iyi bakabilir ve bize iyi gelen düşünceleri seçebiliriz.

Tüm bunları, kaygılarla başa çıkma konusundaki ustalığınızı geliştirmenin bir yolu olarak düşünün. Çünkü kaygılar, hayatımızda varlığını sürdürecek. Daha da önemlisi, lütfen başa dönmediğinizi unutmayın. Kas hafızanızı harekete geçirdiğinizde bu zor dönemin de üstesinden geleceksiniz.

Soru ve görüşleriniz için benimle iletişime geçebilirsiniz.

Instagram: psk.benaydiyadin

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap