SON DAKİKA
SON DAKİKA


Ghosting
13.07.2023

Bugün ‘flört şiddetinde’ sıklıkla kullanılan manipülasyon tekniklerinden ‘Ghosting’ hakkında bilgi vereceğim.

Ghosting’in Türkçe karşılığı “hayalet olmak, hayalet gibi kaybolmak” olarak açıklanabilir. Biz bugün son dönemde ilişkilerde sıklıkla rastladığımız, beklenmedik bir şekilde ortadan kaybolma durumu olarak ele alacağız.

Ghosting, herhangi bir şekilde belirgin bir uyarı veya gerekçe olmaksızın bir partner, arkadaş veya benzer bir kişiyle tüm iletişimi ve teması beklenmedik bir şekilde sonlandırmaktır. Sonrasında söz konusu kişinin ulaşma girişimlerine veya kurmaya çalıştığı iletişimi görmezden gelmektir.

Yani ghosting uygulayan kişi için artık siz hayaletsiniz anlamına geliyor. Yazdığınız mesajlar görülse de cevaplanmaz, aramalarınız cevapsız kalırsa ghostinge uğramış oluyorsunuz. Ghosting uygulayan kişinin yaptığı eyleme de ghostlamak deniyor.

Özellikle son dönemlerde oldukça artan bu durum çoğunlukla iyi başlayan ilişkilerde bir tarafın birden ortadan kaybolmasıdır. Ağırlıklı olarak erkeklerin yaptığı davranış türü/psikolojik şiddettir. Terk edilme korkusu olan ya da dışarıda daha iyilerinin olabileceği düşüncesine kapılanların sergilediği bu tavır, ghostlanan tarafı derinden yaralayabiliyor.

Peki kişi ghostlandığını nasıl fark eder?

-        Sizinle buluşmak istemez.

-        Konuşmaları genellikle siz başlatıyorsunuzdur.

-        Onunla iletişim kurduğunuzda bile daima ‘meşgulüm’ ifadesini duyarsınız.

-        Sizden rahatsızmış gibi görünür, uzaklaşır.

-        Beraber vakit geçirirken siz orada değilmişsiniz gibi davranır, göz teması kurmaz.

-        Sosyal medya uygulamalarından ansızın çıkarılabilirsiniz.

-        Mesajlara çoğunlukla cevap vermez; cevap verdiğinde de çok geç cevap verir. Mesajlar samimiyetten ve içtenlikten uzaktır.

Ancak yine de ghosting yaşadığınıza emin olmak için karşı taraftan doğrudan bir açıklama talep etmelisiniz. İletişim kurarak anlaşılır bir şekilde durumu sonlandırmak özellikle bu duruma maruz kalan taraf için oldukça faydalı olacaktır.

Bu durumu kimi uzmanlar psikolojik şiddet olarak kabul ederken; kimi uzmanlarda duygusal istismar olarak kabul ediyor.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap