SON DAKİKA
SON DAKİKA


'Hayır' Diyebilmek
4.04.2023

Hepimiz zaman zaman çok sevdiğimiz kişilere karşı “hayır” diyemeyiz. Bizden istedikleri şeyler bizi zor durumda bıraksa da veya yapamayacağımız şeyler olsa da verdiğimiz cevap ‘hayır’ yerine ‘evet’ olur.

Herhangi bir konuda hayır diyememek bir süre sonra öfkelenmenize, sinirlenmenize ve devamında saygınızı yitirmenize sebep olabilir.

Peki hayır demeyi engelleyen nedir?

Bazen değer verdiğiniz kişilere hayır diyerek onların duygularını incitmek, rencide etmek ya da onları reddetmiş olduğunuzu düşünebilir ve bu durumdan kaçarsınız. Bazen karşı taraf bencil olduğunuzu düşünmesin diye hayır diyemezsiniz. Bazen hayır diyecek kadar kendinize güvenmediğiniz için ‘evet’ demek zorunda kalırsınız. Bazen de hayır diyerek sevilmeyeceğinizi, sevilmenin, değer görmenin, takdir edilmenin yolunun evet kelimesinden geçtiğini düşündüğünüz için hayır diyemezsiniz.

Bazen başka kişilerin saygılarını, takdirini kazanmak için hayır yerine evet cevabı verilir. Bu durumlarda başkalarının isteklerini kendi isteklerinizin önüne koymuş olursunuz. Elbette ki sevdiğiniz, değer verdiğiniz kişilerin mutluluğu da sizin için önemlidir ancak gerçekten istemediğiniz bir şeyi de sırf başkaları istiyor diye yapmanız doğru değildir.

Hayır diyemediğiniz durumlar bazen size daha çok yük olarak geri döner. Sürekli başkalarının işlerini yapmak zorunda kalabilirsiniz. Sizden her istenene evet demek çevrenizdeki kişilerin bize olan saygısını kaybetmesine de yol açabilir. Bu da sağlıklı ilişkiler kurmanızın önünde engeldir.

İstemediğiniz, sizi zor durumda bırakan isteklere karşı hayır cevabını verebilmek kendinize olan saygınızı korumanız açısından önemlidir.

Hayır diyememek hayatınızı bir düzene sokmanıza engel olabilir. Kendi isteklerinizi göz ardı edip başkalarının isteklerini yapmaya çalışmak kendi yaşantınızda yapmak istediğiniz pek çok şeye zaman bulamamanıza neden olabilir.

Hayır demek için bazı ipuçları:

 Kelime dağarcığınızdan “belki” kelimesini çıkartarak başlayabilirsiniz. Çünkü hayır diyemediğiniz bazı konularda dediğiniz ‘belki’ sözcüğü karşı taraf için ‘evet’ olarak algılanabilir. Bu da sizi yine istemediğiniz bir şey yapmak zorunda bırakabilir.

  Karşı tarafa, yapmak istemediğiniz bir şeyi; neden yapmak istemediğinizi sakin bir dille açıklayın. Mesela “Hayır yapmak istemiyorum, çünkü…”

 Hayır kelimesini kullanmaktan çekiniyorsanız hayır kelimesi ile aynı anlamlara gelebilecek kelimeler kullanabilirsiniz. “Hayır yapamam” yerine “maalesef bunu yapamam” diyebilirsiniz.

 Birisi size o anda yapmak istemediğiniz bir teklifte bulunursa alternatifler sunabilirsiniz. “Hayır şu an gelemem ama hafta sonu uygunum.”

Eğer yine de zorlanıyorsanız benimle iletişime geçebilirsiniz.

Instagram: psk.benaydiyadin

[email protected]

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap