SON DAKİKA
SON DAKİKA


İlişkilerde İletişim
1.05.2024

Merhaba sevgili okurlarım, yapılan bazı araştırmalar bizlere çiftlerin sorunlarının büyük bir kısmını iletişim problemlerinin oluşturduğunu gösteriyor.

Partnerinizle doğru bir iletişim kurmak için size bazı kurallardan bahsedeceğim. Bu kuralları hayatınıza tamamen uygulayamasanız bile dikkat etmeniz sizlere oldukça fayda sağlayacaktır.

1.Empati: Hayata partnerinizin gözünden bakabilmeniz gerek. Empati en basit tanımla; kişinin kendisini, karşısındakinin yerine koymasıdır. Empati asla ‘Ben olsam şöyle yapardım’ demek değildir. Bu yargıya girer. Eğer partnerinizi anlamak istiyorsanız kendinizi bir kenara koyun ve bir süreliğine o olmaya çalışın böylece konuya daha objektif yaklaşabilir, olumsuz düşüncelerinizi tekrar değerlendirirsiniz. Empati kurmaya çalışırken partnerinize onu anladığınızı ifade etmeyi unutmayın. Anlaşıldığını hissetmek herkesi rahatlatır. Anlaşılmak başlı başına iletişimin Altın kuralıdır.

2. Suçlamayı Bırakın ve Haklılık Payını Düşünün: Özellikle tartışma anında bireylerin en kolay yaptığı ama ilişkileri en çok yıpratan şey suçlamadır. ‘Sen şöyle yaptın, bana bunu dedin, öyle yapmamalıydın’ gibi eleştirel ve kişiliğine yaptığınız saldırılarla kendinizi partnerinize anlatamazsınız. Partneriniz siz onu suçladıkça savunmaya geçer, kendinizi bir kaosun içerisinde bulursunuz. Bunun yerine konuştuğunuz ya da tartıştığınız konuda ne kadar haklı olduğunuzu düşünseniz de onun haklı olduğu bir yer bulun ve bu konuda haklı olduğunu ona söyleyin. Bu davranışınız onun sakinleşmesine yardımcı olacaktır. Hatta hatasını daha net görmesini sağlayacaktır.

3. Ben Dilini Kullanın: Suçlama içeren bir diğer iletişim şekli de sen ile başlayan cümlelerle konuşmaktır. Sen cümleleri hem suçlama içerir hem de karşınızdakine bu şekilde hissettikleriniz hakkında bilgi veremezsiniz. Sonuçta hem karşı tarafı suçlar hem de hissettiklerinizi partnerinize söylemeden yanlış bir iletişim kurmuş olursunuz. Ben dili alttan almak değil karşınızdakini suçlamadan kendinizi ifade etmektir. Ben dilinde, eleştiri yok ama empati var. Ben dilini kullanmak olayın sizde yarattığı duyguyu ve sıkıntıyı karşı tarafa aktarmaktır.

4. Soru Sorun: Karşınızda kim olursa olsun düşüncelerini okuyamazsınız ya da hareketlerinden çıkarım yapmak sizi yanlış yönlendirir. Bunları yapmak yerine partnerinize soru sorun. ‘Üzgün olduğunu hissediyorum. Sana yardımcı olmadığım için mi öfkelisin? Ne olsaydı daha iyi hissederdin’ gibi. Ayrıca partnerinize karşı empati kurduğunuzda sorduğunuz sorular da onu doğru anlayıp anlamadığınızı açıklar yanlış bir bağ kurmanızı engeller.

5. Saygı: İlişkinizde ne kadar sorun olursa olsun karşılıklı saygınızı yitirmemeniz gerekir. Bazen öfkeden gözünüz dönmüş gibi hissedebilirsiniz. Böyle bir durumda saygı ilişkisini kuramayacağınızı anlamalısınız ve bunu anladığınız an da uzaklaşıp karışınızdakiyle tekrar saygılı bir iletişim kurmaya hazır hale gelene kadar bekleyin.

Unutmayın ki sağlıklı iletişim karşınızdaki bireyi anlamak istemeyle başlar.

Soru ve görüşleriniz için benimle iletişime geçebilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap