SON DAKİKA
SON DAKİKA


Kişisel sınırlar nasıl belirlenir?
28.02.2024

Merhaba sevgili okurlar, geçen hafta kişisel sınırların öneminden bahsetmiştim. Bu hafta da kişisel sınırların nasıl belirlenebileceği hakkında konuşmak istiyorum.

Tıpkı hayattaki her şey gibi, kişisel sınırları belirlemede ve bu konuda sorun yaşamamak için pratik yapılmalıdır.

Her insanın kişisel sınırları kendine özgü olsa da bunları belirlemek adına birkaç öneride bulunabilirim;

1.    Sınırlarınızı Belirleyin:

Sınır belirlemek için önce nerede, nasıl olduğumuzu bilmemiz gerekir. Bilmediğimiz bir şey hakkında yorum yapıp sınırlandırma koyamayız. Bu nedenle hangi noktada daha fazla sınıra ihtiyaç var, hangi noktada sınırlar gevşetilebilir bunun değerlendirmesini yapabiliriz. Kişisel sınırlar söz konusu olduğunda herkesin farklı başlangıç noktaları vardır ve bu sınırlar kaçınılmaz olarak zamanla değişecektir. Yapmanız gereken ilk şey, başlangıç noktanızı bulmaktır.

2.    Değerlerinizi Belirleyin:

Sınırlarınızın ne olduğunu ve bunların nasıl değişmesini istediğinizi belirlemenin en iyi yollarından biri, hayattaki değerlerinizi belirlemektir.

Büyük ve mucizevi şeyler yerine hayatınızdaki daha küçük şeylere, olması gerekenden daha fazla değer veriyorsanız, belki de sınırlarınızı biraz daha gevşetip daha fazla şansa ve mucizelere yer açmayı düşünebilirsiniz.

Kendinize değer veriyorsanız veya kendinize daha fazla değer vermeye başlamak istiyorsanız, insanların sizinle nasıl konuştuğuna ve size nasıl davrandığına dikkat edin.

Yaratıcı özgürlüğe ve düşünme zamanına değer veriyorsanız, kişisel alanınıza ve boş zamanınıza güçlü bir sınır koymayı düşünün. Kişisel değerleriniz ne olursa olsun, belirlediğiniz kişisel sınırlarınız, onları korumanıza yardımcı olacaktır.

3.    Basit Başlangıç:

Bunu bir örnekle açıklayalım; sizi her zaman bir aktivite veya buluşma için çağıran bir arkadaşınız varsa ve bunu yapmak için kendinizi baskı altında hissediyorsanız, kibarca ona bu hafta istemediğinizi söyleyin. Muhtemelen hiçbir şey olmayacaktır. Bu atacağınız küçük adım, daha sonraki haftalarda dışarı çıkmak istemediğinizde tekrar hayır diyebilmeniz için size güven verecektir.

4.    Duygularınızı Önemseyin:

Kişisel sınırlarınızın nerede olması gerektiğinden emin değilseniz, duygularınızı ve bedeninizdeki hisleri kontrol etmeniz iyi bir fikir olabilir. Dikkat edilmesi gereken işaretler arasında artan kalp atış hızı, terleme, midenizde gerginlik ve diğer genel huzursuzluk hisleri bulunur. Bu hisleri hissetmeniz, kendinizi dünyaya kapatmanız gerektiği anlamına gelmez. Duygular, kendinizi tanımada biraz daha derine inebilmeniz için gereken yolu size göstereceklerdir.

5.    Hayır Demeyi Öğrenin:

Kişisel sınırlar ve onları korumak için değerli bir kelime ‘HAYIR’.

Sınırlar koymakta veya kişisel sınırlarını korumakta zoruluk çeken bireylerin en büyük sorunu ‘hayır’ diyememeleridir.

Birçok durumda, insanlar hayır demenize tepki göstermeyecektir. Hatta daha da şaşırtıcı bir şekilde, insanların kişisel sınırlarınız olduğu için size daha çok saygı duyduklarını fark edebilirsiniz.

Öte yandan karşınızdaki kişi kişisel sınırlarınıza kötü tepki veriyorsa şayet bu sizin değil, onun problemidir. Aslında, muhtemelen hayatınızda onlara ihtiyaç duymadığınızı anlamanızı kolaylaştırırlar.

6.    Kendinize Güvenin:

Kişisel sınırlarınızı belirlerken kendinize güvenmek, acımasız veya duyarsız olmak anlamına gelmez. Kendine güvenen insan basitçe ne istediğini veya neye ihtiyacı olduğunu açık bir şekilde belirtir.

Soru ve görüşleriniz için benimle iletişime geçebilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap