SON DAKİKA
SON DAKİKA


Narsist kimdir?
21.03.2024

Herkese yeniden merhaba değerli okurlarım. Bugün herkesin üzerine konuştuğu, şikayet ettiği ‘Narsist’ profili hakkında bilgi vermek istiyorum.

Öncelikle narsist kelimesinin anlamıyla başlayalım. Narsist kelimesi özsever anlamına gelmektedir. Empatiden uzak bir şekilde etrafındakilerin ihtiyaçlarını dikkate almayan, aşırı öz – önem duygusuna sahip, hayranlık ihtiyacı olan kibirli ve benmerkezci yapıdaki ruh sağlığı yapısına sahip kişileri tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

Narsisizm alanındaki çalışmalarıyla öne çıkan ABD’li Psikolog W.Keith Campbell, narsisizmi ‘şişirilmiş bir benlik imajı’ olarak tanımlar.

Narsist kişilik bozukluğunda kişi dış dünyada her alanda kendini yeterli ve güçlü olarak tanımlar ve tavırları buna göre şekillenir ancak arka planda kendisine verdiği değer oldukça kırılgandır ve kendini güçsüz hisseder. Kişi sürekli olarak kendini beğenmiş ve kibirli davranışlar sergilerken çevresindekilerden her zaman iltifat bekler. Buna rağmen başkalarının duygularını hiç önemsemez, empati kuramaz. Diğer insanları manipüle edilecek nesneler olarak görür.  Hak ettiklerini düşündükleri ilgiyi görmeyen narsistik kişiler, kendilerini mutsuz ve hayal kırıklığına uğramış hissederler ve toplumdan uzaklaşmaya başlarlar. Bununla beraber benmerkezci yapıları nedeniyle etraflarında pek sevilmedikleri için bulundukları ortam da dışlanırlar.

Narsistik kişilik bozukluğuna sahip bireyler genellikle çocukluk dönemlerinde yaşadıkları sevgisizlik ve değersizlik duygularını barındırırlar ve her ne kadar aşırı özgüvenli görünseler de bu aşırı özgüvenin temelinde güvensizlik duygusu vardır.  Bu tip insanlar bazı dönemlerde sevgisini abartırken, bazen de sevdiğini söylediği bireyi yok sayıp rezil eder.

Birçok sıradan insanın narsist özellikleri olabilir ancak karıştırılmaması gerekir çünkü narsist kişilik bozukluğu çok daha ileri bir durumdur. Sıradan insanlarda narsist özellikler zaman zaman ortaya çıkarken narsistik kişilik bozukluğunda bu durum yaşamın her alanına hâkimdir ve fark edilir. 

Narsist kişilik bozukluğuna sahip bireyler:

-     Manipüle edici davranışlar sergiler,

-     Diğer bireyleri kendi menfaatleri için kullanır,

-     Kendi yetenek ve başarılarını abartıp, üstün görür,

-     Kendisiyle aynı statüye sahip insanlarla arkadaşlık kurmak ister. Fakat bu gerçekleştiğinde bile önde olma dürtüsü ile çevresiyle yarış halinde olur,

-     Haklı çıkacağı ortamları yaratıp onaylanmak ister,

-     Sürekli övgü bekler ve bunun için baskı ortamı kurar

-     Üst sınıf ve statüde olmaya aşırı önem verir,

-     Hedeflerine ulaşamadığında ya da ulaşamayacağını anladığında depresif bir ruh haline girer ve umudunu yitirir,

-     Kendisiyle baş başayken kendisini yetersiz görür, kendinden utanır ve özgüveni düşüktür.

Bunlar ve benzeri belirtilere sahip narsistik kişilik bozukluğu olanlar, sorun yaratan davranışlarını değiştirme konusunda aşırı dirençlidir.

Narsistik kişilik bozukluğu yaşayan bireyler tedaviye dirençlidir bundan dolayı bireyin kendisi değişim isteği göstermelidir. Bu yüzden tedavi uzun süreli psikoterapi yöntemiyle ele alınmalıdır. 

Soru ve görüşleriniz için benimle iletişime geçebilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap