SON DAKİKA
SON DAKİKA


Paylaşımda Aşırılık: OVERSHARİNG
6.02.2024

Oversharing yani bir şeyler hakkında çok fazla anlatma ihtiyacı duymak, genellikle güvenilirlik kavramıyla karıştırılabilir. Güvenmek, yolda gördüğünüz birine en büyük sorunlarınızı anlatmak değildir. Bu durum kendinize ve size en yakın olan kişilere saklamanız gereken şeyleri çok fazla paylaşma arzusu içerisinde olduğunuzun bir işaretidir. İngilizce de 'share' ve 'over' kelimelerinin birleşiminden oluşan bu kelime, ‘aşırı paylaşmak’ anlamına gelmektedir.

Kişisel ve profesyonel yaşam arasındaki sınırları kontrol edemiyor, fazlasını anlatmaktan kendinizi alıkoyamıyorsanız yüksek ihtimalle oversharing yapıyorsunuz demektir.

Aşırı paylaşımcı olmanın altında yatan nedenlerden bahsetmem gerekirse;

- Anksiyete: Bazı insanlar endişeli hissettikleri zamanlarda daha normal görünebilmek için daha fazla konuşmaya yatkınlardır. Ancak, bu insanlar stres yüzünden konuşmaya başladıklarında ne söylediklerini kontrol etmekte oldukça zorlanırlar. Aynı zamanda bazı insanlar sosyal etkinliklerde garip hissettikleri için ortama uyum sağlamanın tek yolunun kendi hayatlarından bahsetmek olduğunu düşünürler. Bunun sonucunda ise çok fazla kişisel konudan bahsederek çevrelerindeki insanların rahatsız olmasına neden olurlar.

- Yalnızlık: Çoğu zaman insanlar kendilerini yalnız olmadıklarına ikna ederler ve biriyle iletişim kurmak yerine bu hisse tutunmaya devam ederler. Ancak sonrasında birileriyle buluştukları zaman kontrol edilemez bir şekilde çok fazla paylaşım yapmaya başlarlar. Birilerine bağlanma ve duygusal yüklerini paylaşma ihtiyaçları o kadar fazladır ki karşılarındaki insanları rahatsız hissettirebilirler.

- Sınır Bilmemek: Her ilişkide sınırlara ihtiyaç vardır. Ancak bazen insanlar bu sınırları anlayamazlar ve onlara verdiğiniz ipuçlarını algılamakta zorluk çekerler. Sözsüz iletişim bazı zamanlarda sözlü iletişimden daha güçlüdür ancak çok fazla paylaşım yapma eğiliminde olan insanlar bunu kolaylıkla anlayamazlar.

- Sosyal Medya Kullanımı: Birçoğumuz sosyal medyada kendi yaşamlarımız hakkında uygunsuz miktarda ayrıntıyı oversharing olarak ifşa ediyor ve daha sonra pişman oluyoruz. Utanç ve spekülasyonların ötesinde, sosyal medyada ayrım gözetmeden yapılan paylaşımlar, profesyonel yaşamınızdan kişisel yaşamınıza kadar olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bunların doğrultusunda oversharing durumunun en fazla gözlendiği alan da doğal olarak sosyal medya platformları olmaktadır.

Bir travma boşaltma durumu olarak da nitelendireceğimiz oversharing, çevrenizdeki insanlarla paylaşımlarınız ya da dertleşmenizin çok ötesinde bir kavramdır.

Soru ve görüşleriniz için benimle iletişime geçebilirsiniz.

[email protected]

Instagram: psk.benaydiyadin

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap