SON DAKİKA
SON DAKİKA


Psikoterapi Ne Vaat Eder?
30.05.2023

Bir insan psikolojik destek almaya karar verdiğinde beklentisi nedir? Şikayetlerinden bir an önce kurtulmak mı? Mutluluğa ulaşmak mı? Kendini tanıyıp anlamlandırmak mı?

Birçok kez ifade ettiğimiz gibi psikoterapi bir süreçtir. Bu süreçte karşınıza neler çıkabilir? Bu yolculukta sizi canlı ve renkli şeyler mi eşlik ediyor yoksa zaman zaman canınızı sıkacak, enerjinizi düşürecek şeylerle mi karşılaşıyorsunuz?

Psikoterapinin her seansla daha renkli olduğunu düşünenler bu ne yazık ki doğru bir bakış açısı olmayacaktır. Psikoterapi doğasında çamurlu birikintiler de barındırır. Bir kişi psikoterapiye başladığında sabit bir şekilde daha iyi ve mutlu hissetmeyecektir çünkü psikoterapi mutluluk vaat etmez! Psikoterapi hakkında söylenecek en doğru şeylerden biri, bu yolun inişli çıkışlı, engebeli ve dalgalı oluşudur.

Psikoterapi uzun bir süreçtir ve iyi bir psikoterapi çalışması danışan için zor olan deneyimlere, duygulara, konulara değinir. Sizlere acı veren konuları masaya yatırdığımızda, olduğunuzdan biraz daha kötü hissetmeniz normal ve hatta gereklidir. O zaman gerçek bir çalışma yapıyoruz demektir.

-          Psikoterapi ameliyata benzer. Ağrınızın tedavi olması için ameliyat olmalısınız. Ameliyattan sonra ağrınızın tedavi olacaktır fakat ameliyat yaranız bir süre acıyacaktır. Zamanla bu yara da iyileşecek ve ağrınız kalmayacaktır.

Psikoterapi de aynı bu şekilde tedavi edebilmek için bazı yaralara dokunmak durumundadır. Aksi halde ağrınız tedavi olamayacaktır.

Yaralarımızla yüzleşmeden, reddettiğimiz gerçeklerle kucaklaşmadan bir mutluluk mümkün değildir. Ellerimiz biraz kirlenecek ki, psikoterapide ekip biçtiğimiz bahçemize bahar gelsin. Bazı seanslardan sonra kendinizi daha iyi hissedebilirken bazılarından sonra daha kötü hissedebilirsiniz. Ancak şu bir gerçektir ki, tüm zorluklara rağmen çalışmaya devam ettikçe, mutluluğu yakalayacaksınız. 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap