SON DAKİKA
SON DAKİKA


Sınav Kaygısı
5.06.2024

Herkese merhaba değerli okurlarım, bugün hafta sonu gerçekleşmiş olan LGS sınavı ve bu hafta gerçekleşecek olan YKS sınavı ile alakalı konuşmak istiyorum.

Elbette ki konumuz sınav olunca sınav kaygısından bahsetmemek kaçınılmaz. Genel olarak ‘Sınav Kaygısı’ dediğimiz kavram; öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygı olarak tanımlanır.

Sınav kaygısı neden oluşur?

Gerçekçi olmayan düşünce biçimlerine sahip olmak kaygının oluşmasında en önemli süreçtir. Mükemmeliyetçi ve rekabetçi kişilik yapısına sahip olanlarda daha sık görülür. Sosyal çevrenin beklentileri ve baskısı da önemli birer etkendir.

Sınav kaygısı sınavda potansiyelin kullanımını nasıl engeller?

Sınava girecek olan kişinin bilgi düzeyi ve hazırbulunuşluğu yeterli olsa bile;

-       Dikkatini verimli kullanamaz,

-       Çok iyi bilinen soruların bile yanıtlarını unutabilir,

-       Anahtar kelime, eş anlamlı sözcükler ve önemli kavramları hatırlamada güçlük çeker,

-       Sınav sorularını anlayamaz,

-       Yapamadığı soruya fazla zaman ayırarak zamanını kötü kullanır.

Peki sınav kaygısını önlemek için ne yapılabilir?

Verimli çalışma, sınav kaygısının azalmasına yardımcı olan en önemli faktördür. İyi hazırlık yapmak sınav kaygısı semptomlarını hafifletebilir. Çalışmak için yeterli zamanın olmaması bireyin daha kaygılı hissetmesine yol açabilir. Ancak gereğinden fazla çalışmak da kaygı seviyesini yükseltebileceğinden dengenin kurulması gerekir.

Psikolojik olarak sınava hazır olmak, kaygının düşürülmesine yardımcı olur. Mükemmel sonuçlar alacağına dair beklentiye girmek ya da bu konuda baskı hissetmek, kaygı seviyesini ciddi anlamda yükselteceği için sınavın kötü geçeceğini düşünmek yerine başarılı olunacağını düşünmek yararlı olabilir.

Sınav esnasında ise;

Olumsuz otomatik düşüncelere karşı alternatif düşünceler geliştirme, kontrolün kendinde olduğunu hatırlama, sınav tekniklerinin öğrenilmesi, kaygıyı azaltmaya yönelik nefes egzersizleri veya yanıtlayabileceği sorulardan başlama gibi motive edici teknikler kullanılabilir.

Ve unutulmaması gereken bir şey daha; bu sınavlar hiç kimsenin bireysel olarak değerini belirlemeyecek, sadece akademik anlamda bir değerlendirmenin belirlenmesinde yardımcı olacaktır.

Şimdiden sınava girecek olan herkese başarılar dilerim. 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap