SON DAKİKA
SON DAKİKA


Sokratik sorgulama
28.03.2023

Sokratik sorgulama bir diğer adıyla yönlendirilmiş keşif, adını antik dönem Yunan filozofu Sokrates’ten almaktadır. Sokrates’in “Sokratik Diyalog” adıyla bilinen, bilgiyi sorular sorarak öğretme yönteminden yola çıkılarak oluşturulmuştur.


Bilişsel davranışçı terapinin kurucuları olan Aaron Beck ve Albert Ellis tarafından kullanılmış ve bilişsel davranışçı terapinin temel taşlarından birisi olarak görülmektedir. Sokratik sorgulama, bireylere yeni bilgiler öğretmeyi amaçlamamaktadır. Yöneltilen sorular sayesinde bilinen hatırlatılmakta ve tekrar bulunmaktadır.

Sokratik sorgulamanın temel amacı bireylere aslında sahip oldukları ancak o an içindeki ruhsal durumlarından ötürü farkında olmadıkları bir bilgiyi ortaya çıkarmaktır. Sonrasında ise sahip olduğu o bilgiyi kullanarak bir sonuca ulaşması esas amaçtır.


Soyut düşünceler önce somutlaştırılırlar; daha sonra da tekrardan soyuta çevrilirler. Örneğin; “her konuda başarısız biriyim” diyerek gelen danışanın soyut düşüncesini ele alalım. Soyut olarak gelen bu düşünce danışana sorulan sorularla “üşengeç olduğum için her konuda başarısızım” şekline dönüşür. Sonrasında ise danışanın yapabildiği konulara odaklanılır. Yapabildiklerine odaklanıldıktan sonra danışanın en başta geldiği temel sorun olan “her konuda başarısızım” hipotezi; “bazı konularda başarılıyım” şekline dönüşür ve soyutlaşır.

Bu yöntemde kişi sorunu tanımlar, inceler, değerlendirir ve alternatifler bulur. Daha sonra açığa çıkan yeni bilgiler ışığında yeniden tanımlama yapar ve eski çarpık inançları sorgular. Kişi, bu yeni bilgiler ışığında bir sonuca ulaşır ve son olarak da uygulama evresine geçer.


Sokratik Sorgulama Sürecindeki Sorular


Bilgi edinmeye yönelik sorular: Sorunu tanımlama amacıyla danışana yöneltilen sorulardır; “Ne, nerede, ne zaman, kiminle?”

Çeviri soruları: Sorunun anlamını aramaya yönelik sorulardır. Danışanın otomatik düşüncelerini ortaya çıkarmak öncelikli amaçtır; “Bundan ne sonuç çıkardınız? Bundan ne anlıyorsunuz? Bu ne anlama geliyor?”

Yorum soruları: Amaç olaylar arasındaki bağları açığa çıkarmaktır; “Bu düşünceler ne zamanlar daha fazlalaşıyor? İşte hissettiğin evdekine benziyor mu?”

Geçmişteki benzer durumlara ilişkin uygulama soruları: Danışanın geçmiş yaşantısında fark etmediği, unuttuğu bilgileri ortaya çıkarmak amacıyla sorulan sorulardır: “Daha önce böyle bir durum yaşadınız mı? Geçmişte neyin yardımı olmuştu?”

Analiz soruları: Mantıklı düşünme, tümevarımsal akıl yürütme ile birlikte sorunun tüm boyutlarını incelemeyi ve değiştirmeyi amaçlayan sorulardır: “Gözden kaçırdığınız herhangi bir kanıt var mı? Sizce bu soruna ne neden oluyor? Sorunun azaldığı durumlar var mı?”

Değerlendirme soruları: Danışanın sorun ile alakalı ilk düşünceleri yeniden değerlendirilir, tekrar ifade edilir: “Olan biteni daha iyi nasıl açıklayabiliriz? Yakın bir arkadaşınız olsa bu durumda ona ne derdiniz? Bu konuyu başka biçimde düşünmek mümkün mü?”

Soru ve görüşleriniz için benimle iletişime geçebilirsiniz.

Instagram: psk.benaydiyadin

[email protected]

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap