SON DAKİKA
SON DAKİKA


Telefonumdan Ayrı Kalamıyorum: NOMOFOBİ
6.03.2024

Telefon bağımlılığı yani Nomofobi, bireyin akıllı telefonundan ayrı kaldığında yaşadığı panik olma, huzursuzluk, sürekli akıllı telefonunu kontrol etme ihtiyacı gibi belirtilerin görüldüğü durumdur. Sıklıkla akıllı telefon kişinin elindedir ve telefonunu bırakmakta zorlanır. Aynı zamanda bu durum bireyin akıllı telefonunu bıraktığı an tekrar alma eğilimi göstermesi, arama ve mesaj sesine duyarlı olması, tekrar tekrar kontrol etme ihtiyacı gibi zorlanmalar yaşamasına neden olur. Nomofobi, yaşayan birey sık sık telefonunun çaldığını zanneder ve telefona yönelir.

Yapılan araştırmalarda akıllı telefona sahip kişilerin %58’inin 1 saat telefonunu kontrol etmeden duramadığı saptanmıştır. Bu oran 18-24 yaş arasında %68’e çıkmaktadır. Ülkemizde uyandıktan sonra direkt akıllı telefona bakma oranı ise %78 olarak bilinmektedir.

Akıllı telefon bağımlılığı, fiziksel ve ruhsal sağlık sorunlarına yol açabilir ve sosyal ilişkileri olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca iş veya okul performansını da olumsuz etkilemektedir.

Aşırı telefon kullanımının getirdiği sorunları tanımak ve önlem almak önemlidir. Akıllı telefon bağımlılığının belirtileri arasında, sürekli olarak telefonun kontrol edilmesi, sosyal medya platformlarında geçirilen uzun süreler, iletişim uygulamalarının aşırı kullanımı ve gece geç saatlere kadar telefon kullanma yer alır. Bu bağımlılık, gerçek dünyadaki aktiviteleri, doğa ile etkileşimi ve gerçek sosyal ilişkileri olumsuz etkilemektedir. Çok kolay, hızlı ve ucuz erişilebilen sosyal ağlar doğal olarak bağımlılık, yeniliklerden haberdar olma ihtiyacı doğurmaktadır. Bu durum gerçeklikten kopmak ve sanal ortamlara verilen önemi arttırmaktadır. Hızlı tüketim sebebi ile insanlar beklemek zorunda oldukları herhangi bir durum karşısında düşük toleranslı olabilmektedir.

Bu tür bir bağımlılıktan kurtulmak için bilinçli adımlar atmak önemlidir. Öncelikle, kendi sınırlarınızı belirlemek ve telefon kullanımını sınırlamak başlangıç adımı olabilir. Bildirimleri kontrol etmek, belirli aralıklarla dijital detoks uygulamak, alternatif aktiviteler bulmak, gerçek sosyal etkileşimlere zaman ayırmak ve teknolojiyi daha bilinçli kullanmak da bu sürecin bir parçası olabilir. Eğer bu bağımlılık ciddi bir şekilde yaşamınızı etkiliyorsa, profesyonel yardım almak gerekebilir.

Soru ve görüşleriniz için benimle iletişime geçebilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap