SON DAKİKA
SON DAKİKA


Hepatit B Taşıyıcılığı Nedir, Ne Değildir?
3.05.2024

Hepatit B hastalığı eskiye oranla çok daha fazla bilinmesine ve belirli düzeyde bir farkındalık oluşmasına rağmen toplumda hastalık hakkında hala doğru olduğu zannedilen pek çok yanlış bilgi bulunmakta. Bunlardan en önemlisi de Hepatit B’de taşıyıcılık olarak adlandırılan durum.

“Hepatit B taşıyıcısıyım” diyen pek çok hastamız virüsü taşıdığını, hiç bir şekilde kimseye bulaştırmadığını ve bulaştıramayacağını, virüsün hayat boyu bir zarar vermeden duracağını, kontrole gerek olmadığını, bir şikayeti olur ise ancak o zaman doktora gitmesi gerektiğini düşünmekte. Fakat ne yazık ki gerçek böyle değil.

Öncelikle şunu bilmemiz lazım ki, Hepatit B virüsünü taşıyan herkes başkasına bulaştırma potansiyeline sahip ve bulaştırma potansiyeli hastanın taşıdığı virüs sayısı (kanda ölçüm yaptığımız virüsün genetik materyali miktarı) ile doğru orantılı. Yani “Ben sadece taşıyorum fakat bulaştırmıyorum” cümlesi doğru değil.

Hepatit B virüsünün hayat boyu herhangi bir zarar vermeden duracağını ve bu nedenle takip ya da kontrol gerekmediğini düşünmek de bir diğer yanlış bilgi. Herhangi bir zamanda yapılan tahlillerde çoğalmadığı görülen, kan tetkiklerinde ve dolayısıyla vücutta herhangi bir sorun oluşturmayan virüsün hayat boyu bu şekilde kalma garantisi maalesef yok. İşte bu nedenle bizler hastalarımızı mevcut hali ile değerlendirip, durumlarına göre belirli periyotlarla kontrol amaçlı takip öneriyoruz. 

Bir şikayeti olmadığı için her şeyin yolunda gittiğini ve taşıdığı Hepatit B virüsünün herhangi bir zararı olmadığını düşünmek de diğer yanlış. Çünkü hastalık ileri aşamaya gelmedikçe sıklıkla bir şikayete neden olmaz. Zaten bizlerin amacı virüsü çoğaldığı fakat bir şikayet oluşturmadığı aşamada tespit etmek, tedavi ile çoğalmasını, oluşturabileceği hasarları ve ilerlemesini engellemek. Bu nedenle bir elbetteki bir şikayetiniz olduğunda mutlaka hekiminize müracaat edin ama Hepatit B virüsü taşıyorsanız kontrol için bir şikayetiniz olmasını beklemeyin. Sizi takip eden hekiminizin önerdiği periyotlarla kontrollerinizi ihmal etmeyin. 

Hepatit B taşıyıcısı olmanın aynı zamanda bulaştırıcılık riski de taşıdığını, hayat boyu taşıyıcı olarak kalma garantisi bulunmadığını, belirli aralıklarla kontrol gerektiğini ve bu kontroller için bir şikayetinizin olmasını beklememenizi bu vesile ile tekrar hatırlatmış olduk. 

Sağlıcakla kalın. 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap