SON DAKİKA
SON DAKİKA


İshal Nedenleri ve Korunma
19.07.2024

Bireyin günlük bağırsak alışkanlığı dışındaki sayıda ve sulu kıvamda dışkılaması ishal olarak değerlendirilir.

Virüslerden bakterilere, parazitlerden ilaçlara, kemoterapiden radyoterapiye, emilim bozukluklarından tümörlere, tiroid hastalıklarından  bağırsak dokusu kaynaklı hastalıklara, romatizmal hastalıklardan psikolojik kökenli hastalıklara kadar pek çok neden ishale sebep olabilir.

İshal şikayeti ile gelen hastaların antibiyotik ya da kas gevşetici gibi herhangi bir ilaç kullanması, bir gıdaya alerjisinin ya da tolerans bozukluğunun olması, tiroid kaynaklı, romatizmal ya da tümöral bir hastalık tanısının bulunması, devam eden kemoterapi ya da radyoterapi süreci içinde olması önemlidir ve nedenin ne olduğunu düşündüren bulgulara göre yapılacaklara yön verilir. İshal tedavisinde ana prensip, hastalığa neden olan etkeni ortadan kaldırırken, kaybedilen sıvının yerine konmasıdır.

Mikroorganizmalara bağlı ishaller, sebep olan etkenlerin ağız yolu ile alınması sonucu meydana gelir. Yani ishale neden olan virüs, bakteri ya da parazit vücudunuza su ya da gıda tüketimi ile veya bunların bulunduğu bir yere temastan sonra yıkamadan ağzınıza dokundurduğunuz elleriniz aracılığıyla bulaşır.

Her gıdayı tüketmeden önce yıkamak ya da pişirmek söz konusu olmadığına göre gıdaları hazırlama, saklama ve sunma koşullarına özen göstermek ve güvenli su kaynağı kullanmak bu nedenle çok önemlidir.

Çiğ et ile pişirmeden yenecek hiç bir malzeme temas etmemeli, aynı zeminde, aynı bıçak kullanılarak kesilmemeli ve buna özellikle salata hazırlama sırasında dikkat edilmelidir. Sebze ve meyveler iyi yıkanmadan tüketilmemelidir.

Tuvaletten ya da çocuk bezi değiştirdikten sonra, yemekten önce ve sonra, diş fırçalama, burun temizliği, abdest alma gibi işlerden önce ve sonra, yiyecek hazırlamadan önce ve sonra, hapşırma ve öksürmede eller kullanıldıysa sonrasında el hijyeni sağlanmalı ve eller mutlaka yıkanmalıdır. Özellikle tuvaletten sonra yıkanmayan eller, aile içinde ve toplumda başka insanlara bulaşmaya neden olan en büyük etkendir. İshal şikayeti geçse bile kişiden kişiye bulaş bir süre daha mümkün olabileceğinden, tuvaletten sonra doğru ve etkili el yıkamaya özen göstermek gerekir.

Özellikle yazın, uygun koşullarda olmayan havuz ve deniz suyu yutmak, sıcakta bozulacak gıdaları uygun saklama koşullarında muhafaza etmeden tüketmek, açıkta satılan ve sinek-böcek teması olan besinleri tüketmek, meyve-sebze yıkamalarında kirli su kullanmak ve el yıkamayı ihmal etmek mikrobik etkenlere bağlı ishale neden olabilir.

Düzelinceye kadar etkene yönelik uygun tedaviye ek olarak bol su tüketmek, yağsız ve posasız yiyecekler içeren ishal diyeti uygulamak ve hekiminizin uyarılarını dikkate almak faydalı olacaktır.

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap