SON DAKİKA
SON DAKİKA


Termoregülasyon
14.02.2024

Termoregülasyonun sporda anlamı, bedenimizin egzersizlere bağlı ısı değişmelerine karşı, beden ısısının değişmez (stabil) tutulması işlevidir. Fiziksel aktivite süresince ise kas kasılmasının bir ürünü olarak görünür. Bu ısının çoğu, çevreye (ortama) kaybolmak üzere geçerken, beden ısısı tehlikeli seviyelere yükselir ki, bu da egzersiz performansına k.tü etki yapar. Bu etkiler, yorgunluk riskini arttırır, vücutta kramplar oluşur, ısı bitkinliği hatta ısı çarpması ve ender de olsa ölüm getirebilir. Bu çeşit etkenlerden korunmak amacıyla vücudun terleme mekanizması harekete geçirilip bilindiği gibi yüksek ısının dağılmasını sağlar. Sportif aktivitelerde vücutta ısının toplanarak derecenin yükselmesi hipertermi, ısı eksilerek derecenin düşmesine de hiportermi denir.


Beden ısısı aşırı yükselince performans düşer, beden ısısı yükselmeye devam ederse, biz de iyi biliyoruz ki ısı bitkinliği ve ısı çarpması gözlenir. Böyle durumlarda tecrübeli ve eğitimli teknik direktör, sporcunun beden ısısının yükselmesini tespit ederek ortaya çıkacak komplikasyonları bir nebze önleyebilir. Orada çıkan komplikasyonlar, şu şekilde kendini gösterir: kızarma, kramplar, baş ağrısı, hızlı nabız (taşı kartı), güçsüzlüktür.


Hatta bizde milli takımlarda bulunduğumuz sıralarda ender de olsa karşılaştığımız sporcuların bayılma olayını gözlemlemiştik. Isı bitkinliğiyle, ısı çarpmasını iyi ayırt etmek lazım. Isı çarpması, akut (hızlı, yeni) tehlikelidir ve doktorlar tarafından acil tedavisi yapılmalıdır.


Isı bozukluğu probleminden kuşkulanınca derhal tıbbi yardım çağrılmalıdır ama bu arada zaman geçirmeden ilk yardım olarak şunlar yapılmalıdır: Sporcu

vücudu kısa sürede soğutulmalıdır, sporcu serin bir yere alınır, soğuk duş veya soğuk havuza konur, sporcunun bilinci yerinde ise soğuk su içirilmeye çalışılır. Önemine binaen tekrar anlatmak gerekirse ısı bitkinliği, vücuda su kaybı ve ısı yükselmesiyle yorgunluk, gü.süzlük, mide bulantısı, kusma, ishal, baş dönmesi, iştahsızlık, kas kramplarıylada tanımlanır. Bu durumlara çok dikkat edip sporcuların geleceklerini tehlikeye düşürmemek gereklidir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap