SON DAKİKA



Haber > Dünya > 2023'de başlık parası rezaleti: 'Kızınız güzelse indirim yaparız'

2023'de başlık parası rezaleti: 'Kızınız güzelse indirim yaparız'

04 Temmuz 2023 Salı - 10:24




Hindistan'da 1961'den beri yasak olmasına rağmen damadın ailesinin gelinin ailesinden nakit para, kıyafet ve mücevher gibi hediyeler içerecek şekilde çeyiz isteme geleneği hala devam ediyor.





Bhopal kentinde yaşayan 27 yaşındaki bir öğretmen, bu "sosyal kötülüğe" son vermek için bir imza kampanyası başlattı: Polisten evlilik mekanlarına memur göndermesi ve baskın düzenlemesi isteniyor. Gunjan Tiwari (gerçek adı değil) BBC'ye verdiği demeçte imza kampanyasını, başlık parası yüzünden onlarca erkek tarafından reddedilmesi üzerine başlattığını söylüyor. En son olay Şubat ayında, babasının damat bulma umuduyla genç bir adamı ve ailesini evlerine davet ettiği sırada yaşanmış.

'GÜZELSE İNDİRİM YAPARIZ'

Ailesi misafirlerle sohbet ederken çay tepsisiyle oturma odasına giren Gunjan, o anı "Herkes size bakıyor, hepsi sizi ölçüp biçiyor," diye anlatıyor ve "sinir bozucu" olarak tanımlıyor. Gunjan'ın konukların karşısına ne zaman ve nasıl çıkacağı konusunda çok titiz bir planlama yapılmıştı. Annesi ona yeşil bir kıyafet seçmişti; kızının bu kıyafet içinde daha güzel göründüğünü düşünüyordu. Dişleri düzgün olmadığı için ona gülmemesini tembih etmişti.

Bu Gunjan'ın artık alıştığı bir tatbikattı; bugüne dek altı kez yaptırmıştı. Ona sorulan soruları da biliyordu - eğitimi, işi ve yemek yapıp yapamadığına dair sorular...

Odaya girerken, ailesi müstakbel damadın babasına ne kadar başlık parası istediğini sormuştu. "5- 6 milyon rupi (61.000 - 73.000 dolar) istiyorlardı. Babam sorduğunda, 'Kızınız güzelse size indirim yaparız' diye şaka yaptı" diye anlatıyor Gunjan.


150 ERKEKLE TEMASA GEÇTİ

Konuşma ilerledikçe Gunjan indirim yapılmayacağını anlamış; ziyaretçiler eğri dişlerini ve alnındaki beni sormuşlar. Çaydan sonra Gunjan'a müstakbel damat adayıyla özel konuşmak için birkaç dakika verildiğinde, ona başlık parası nedeniyle evlenmeyeceğini söylemiş.

"O da bunun toplumsal bir kötülük olduğunu kabul etti" diyen Gunjan, damat adayını şimdiye kadar tanıştığı diğer erkeklerden farklı gördüğünü de sözlerine ekledi.

Ancak ailesi kısa süre sonra Gunjan'ın reddedildiği haberini almış. "Annem bunun suçunu benim çeyize karşı çıkmama bağladı. Bana çok kızdı ve iki haftadan fazla benimle konuşmadı" diyor.

Geçtiğimiz altı yıl içinde babası münasip gördüğü "100-150 bekar erkeğin ailesiyle" temasa geçmiş ve 20'yi aşkın kişiyle de yüz yüze görüşmüş. Gunjan'ın kendisi de altı tanesinin karşısına çıkmış. Neredeyse tüm adaylar kendisinden istenen çeyiz yüzünden geçersiz kalmış.


Matematik alanında yüksek lisans yapmış olan Gunjan, "Bu reddedilmeler yüzünden tüm güvenimi kaybettim" diyor: "Mantıklı düşündüğümde, eksik olanın ben olmadığımı, sorunun çeyiz isteyen insanlarda olduğunu biliyorum. Ama çoğu zaman ailem için bir yük haline geldiğimi hissediyorum."

 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap