SON DAKİKA



Haber > Dünya > ABD’yi karıştıran ‘beraat’ kararı

ABD’yi karıştıran ‘beraat’ kararı

21 Kasım 2021 Pazar - 10:07




ABD’yi bölen davada çıkan ‘beraat’ kararı büyük tepki çekerken, protesto gösterilerinin yeniden başlamasından endişe ediliyor





Siyasi çizgilerle iyice bölünmüş bir hale bürünen ABD, tartışmalı bir dava sonucunun açıklanmasıyla yine sıkıntılı bir sürece girdi. ABD’nin Wisconsin eyaletinde 2020’deki gösteriler sırasında iki protestocuyu öldüren Kyle Rittenhouse, hakkındaki suçlamaların tamamından beraat etti. Kenosha kentinde geçen yıl polisin siyahi Jacob Blake’i vurmasıyla başlayan gösterilerde, iki protestocuyu öldürüp birini yaralayan Rittenhouse’un davasına bakan jüriden beraat kararı çıktı.

Beyazlara ve azınlıklara yargı sisteminin eşit davranmadığı tartışmalarını daha da ateşlendiren davada juri, Rittenhouse’ı kendisine yöneltilen tüm suçlamalardan akladı. Rittenhouse, insanları ‘kendini savunmak için öldürdüğünü’ iddia ediyordu.

Jürinin ülkeyi kutuplaştıran tartışmalı bu davada verdiği karar, yeni tartışmalara ve protesto gösterilerine neden oldu. Karar, davayı yakından takip eden Amerikan medyasının gündeminde geniş yer tutarken protestoların artabileceğine dair yorumlar paylaşıldı. Portland, Chicago ve New York’ta kararla ilgili protesto gösterileri gerçekleşti. Rittenhouse’u destekleyenler ise sevinç gösterileri yaptı.

Biden rahatsız

Karar ABD Başkanı Joe Biden’ı da rahatsız ederken, Biden buna rağmen yargı kararına saygı duyulması gerektiğini ifade etti. Biden, “Jüri kararının yanındayım. Jüri sistemimiz çalışıyor ve çıkan karara uymak zorundayız” ifadesini kullandı. Biden, bununla birlikte kararın kendisini “endişelendirdiğini ve kızdırdığını” belirtti


Başkan Yardımcısı Kamala Harris de konuyla ilgili paylaşımında, adalet sistemini daha tarafsız kılmak adına yapacakları çok iş olduğunu belirtti. Kararın ileride benzer davalara örnek olmasında da endişe ediliyor. California Valisi Gavin Newsom, “Kanunu çiğneyebilir, askeri amaçla üretilmiş silahları kullanıp insanları öldürebilir ve bundan paçayı yırtabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

ABD eski başkanı Donald Trump ise karardan memnun. Trump, “Hakkında açılan tüm davalarda MASUM bulunduğu için Kyle Rittenhouse’u kutluyorum. Buna SUÇSUZ bulunma denir Ve bu arada, bu da nefsi müdafaa değilse, hiçbir şey değildir!” dedi.

Ne olmuştu?

Kenosha’da, Ağustos 2020’de, polisin siyahi Jacob Blake’i vurmasını protesto eden göstericilere, beyaz bir Amerikalı tarafından açılan ateş sonucu iki kişi hayatını kaybetmiş, bir kişi ağır yaralanmıştı. Olay yerinde çekilen bir videoda, sonradan Rittenhouse olduğu belirtilen bu kişinin, yarı otomatik tüfeğiyle caddenin ortasından göstericilere ateş açtığı görülmüştü.

 


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0
ABD

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap