SON DAKİKA



Haber > Dünya > Birleşik Krallık parçalanıyor!

Birleşik Krallık parçalanıyor!

25 Haziran 2016 Cumartesi - 08:19




Britanya genelinde “AB’den ayrılalım” kararı çıksa da İskoçya ve Kuzey İrlanda’da sandıktan “Kalalım” çıktı. İskoç ve İrlandalıları İngiltere’den ayrı





Birleşik Krallık’ta AB’den ayrılma kampanyasının ana argümanlarından biri, ülkenin Birlik’ten ayrılması durumunda eski şaşaalı günlerine geri döneceğiydi. Ancak referandumdan sonra “Birleşik Krallık” var olmayabilir.  Referandum sonucunda yüzde 51.9 oyla “AB’den ayrılalım” kararı çıksa da İskoçya ve Kuzey İrlanda’da sandıktan “kalalım” oyu çıktı. İskoçya’da yüzde 62, Kuzey İrlanda  ise yüzde 56 ile “kalalım” dedi. Bu durum, halihazırda İngilizlerle gerilim yaşayan İskoç ve İrlandalıları harekete geçirdi. İskoçya halkı, 2014’te Birleşik Krallık’tan ayrılmak üzere referanduma gitmiş, ancak sonuçta yüzde 55 “kalalım” oyu çıkmıştı. İskoçların kararında, AB üyeliği için tekrar müzakere edecek olmaları etkili olmuştu.

Brexit referandumunun sonuçlarının açıklanmasının ardından basın toplantısı düzenleyen İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, ikinci bağımsızlık referandumunun masada olduğunu ve bunu hayata geçirmek için çalışmalara başlayacaklarını duyurdu. 2014’te Birleşik Krallık’ta kalma yönünde oy kullanan birçok kişinin fikrini değiştirdiğini belirten Başbakan, “İskoçya’nın iradesi dışında AB dışına itilmesi tablosuyla karşı karşıyayız. Bu demokratik açıdan kabul edilemez” dedi.

İrlandalılar birleşebilir

Kuzey İrlanda’daki 11 idari bölgeden yalnızca birinde “ayrılalım” diyenler sandıktan önde çıktı. İrlanda Cumhuriyeti ile birleşmeyi savunan milliyetçiler, Kuzey İrlanda halkının kalma oyu vermesine rağmen bunun İngilizler tarafından veto edildiğini söylüyor. Referandumun Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılması yönünde bir sonuca neden olacağının anlaşılması ardından, Kuzey İrlanda’daki Sinn Fein partisi yaptığı açıklamada, “Kuzey İrlanda’da, birleşik bir İrlanda için referandumu yapılmasını” savundu. Parti, Birleşik Krallık’ın AB’den çıkması durumunda bu ülkenin Kuzey İrlanda halkının çıkarlarını temsil etme yetkisinden mahrum kalacağını söyledi.

İspanya gözünü  Cebelitarık’a dikti!


Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılıyor olması, Cebelitarık’ta da kriz yarattı. İngiltere toprağı olarak kabul edilen, ancak İspanya’nın uzun yıllardır hak iddia ettiği Cebelitarık’ta halkın yüzde 96’sı AB’de kalmayı seçti. Bu durum üzerine İspanya hükümeti harekete geçti. İspanya, Cebelitarık’ın egemenliğinin Madrid ve Londra arasında paylaşılmasını istiyor. İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia-Margallo, Cebelitarık’ın ortak bir egemenlikle İspanya’ya da bağlanması gerektiğini vurgularken, “Cebelitarık’ta İspanyol bayrağının dalgalanacağı an artık daha yakın” dedi.

Halktan ikinci referandum talebi!

Britanya’da AB’den ayrılmak isteyenlerin zaferiyle sonuçlanan referandum sonrası, AB yanlıları önderliğinde imza kampanyası başlatıldı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap