SON DAKİKA



Haber > Dünya > Çin medyası adını koydu: Putin biraz kıskandı!

Çin medyası adını koydu: Putin biraz kıskandı!

21 Mart 2023 Salı - 13:50




Tüm dünya Moskova'daki randevuya kilitlenirken, uluslararası medya 'Beni istediğin zaman ara', 'İlişkilere taze kan oldu', 'Barış umudu getiriyor' ve 'Çin'in bilinçli tercihi' gibi başlıklar attı.





Ukrayna işgalini kınamayan tek süper güç olan Çin, savaşın başından bu yana 'tarafsız' olduğunu savundu ancak 22 Şubat 2022'de Rus tanklarının Ukrayna'ya girmesi Pekin'de kolayca hissedilebilen bir heyecan yarattı. Çinli sosyal medya kullanıcıları, işgalin ilk günlerinde tıpkı Rus birlikleri gibi ordunun Tayvan'a saldırmasını isteyen binlerce paylaşım yaptı.

Geride kalan 13 ayda Ukrayna'da ağır bir hezimet yaşayan Rusya'ya Çin'in yardım edip etmeyeceği, en çok merak edilen sorulardan biriydi. 'Sınırsız dostluk' ilan eden ve işgalle birlikte daha da yakınlaşan Pekin ve Moskova'nın yol haritası, Putin ve Xi'nin yeni buluşmasında netlik kazanacak. Çin lideri Xi, yeniden seçildikten sonra ilk yurt dışı ziyareti için Pazartesi günü Moskova'ya indi ve elbette tüm dünyanın gözü Rusya'nın başkentine çevrili durumda. Pazartesi öğleden sonra Kremlin'de kameralar karşısında ilk pozlarını veren iki lider, bugün ve yarın görüşmeler yapacak.

Kremlin'de neler konuşulduğu henüz bilinmiyor ancak Ukrayna'nın bir numaralı gündem olduğu şüphesiz. Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saygılı olduğunu belirten ancak Rusya'nın güvenlik kaygılarının da altını çizen Xi'nin halihazırda 12 maddelik bir barış planı var. Vladimir Putin, Pazartesi günü gerçekleşen ilk buluşmada "Senin savaşı sona erdirecek planını konuşacağız" dedi, konuğuna 'Sevgili arkadaşım' diye seslendi. Tarafsız olduğunu ifade eden Xi'nin Kiev'i değil de Moskova'yi ziyaret etmesi, Batı dünyasından dışlanan Putin için bir can simidi niteliği taşıyor.

'BENİ İSTEDİĞİN ZAMAN ARA'

Tarihi ziyaret, ABD'den Çin'e, Rusya'dan İngiltere'ye her yerde manşet. Amerikan Politico, 'Beni istediğin zaman ara: Zelenskiy, Xi Jinping'le kartların önceden dağıtıldığı uzun bir oyun oynuyor' başlıklı haberinde Ukrayna'nın Vladimir Putin'in en üst düzey müttefikiyle dikkat çekici bir şekilde diplomatik olduğunu vurguladı. Haberde, Xi Jinping'in Kremlin'de Putin'in karşısında oturduğu fotoğraf kullanıldı.


CNN: SAVAŞ İÇİN 'DİPLOMATİK KILIF'

CNN International, 'Çin kendini bir Ukrayna ara bulucusu olarak ilan ediyor ancak ABD Xi'nin Putin'le görüşmesinin savaş için 'diplomatik kılıf' sağladığını söylüyor' başlığını kullandı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap