SON DAKİKA



Haber > Dünya > Gazze’deki insani arada son gün: Anlaşma uzatılacak mı?

Gazze’deki insani arada son gün: Anlaşma uzatılacak mı?

27 Kasım 2023 Pazartesi - 12:23




İsrail ile Hamas arasında çatışmalara verilen 4 günlük insani aranın son gününde esir takası ve insani yardım faaliyetleri tüm hızıyla sürüyor.





Hamas, daha fazla esirin serbest bırakılması için İsrail ile çatışmalara verilen ‘insani arayı’ uzatmaya çalıştıklarını açıklarken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın serbest bırakacağı her 10 İsrailli esire karşılık, çatışmalara verilen ‘insani ara’nın birer gün uzatılmasını ‘olumlu bulduğunu’ vurguladı.
İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün ‘insani ara’ verilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) uygulamaya girdi.
Uzlaşıya göre, Hamas'ın elindeki 50 İsrailli esire karşılık İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinli serbest bırakılacak. Serbest kalacak esirler her iki taraftan kadın ve çocuklardan oluşuyor.

Hamas, ‘insani ara’nın, Gazze'nin tüm bölgelerine ulaştırılmak üzere günlük 200 yardım tırı ile 4 yakıt tankerinin girişini kapsadığını duyurmuştu.
Mutabakat kapsamında şu ana kadar Gazze Şeridinden 39 İsrailli kadın ve çocuk, İsrail hapishanelerinden de Filistinli 117 kadın ve çocuk esir serbest bırakılmıştı.

7 Ekim’den bu yana süren gerilimde son durum:

İsrail, bugün serbest bırakılması beklenen esirlerin listesinin kendilerine ulaştığını bildirdi

İsrail yönetimi, varılan mutabakat kapsamında Hamas'ın bugün serbest bırakması beklenen İsrailli esirlerin listesinin ellerine ulaştığını duyurdu.

Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, serbest bırakılacak İsrailli esirlerin listesine ulaşıldığı ve incelendiği belirtildi.


Hamas'ın bugün kaç İsrailli esiri bırakacağı veya takasın ne zaman yapılacağına ilişkin ise bilgi verilmedi.

İsrail ile Hamas arasında varılan mutabakat kapsamında bugün son esir takasının yapılması bekleniyor.

İsrail ile Hamas arasında varılan mutabakat kapsamında son üç günde 40 İsrailli ve 117 Filistinli esir karşılıklı olarak serbest bırakılmıştı.

İsrail ordusunun 7 Ekim'de başlayan saldırıları nedeniyle Gazze Şeridi'nde 6 bin 150'den fazlası çocuk ve 4 binden fazlası kadın olmak üzere 14 bin 854 kişi öldürüldü.

Al Jazeera: İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te gözaltına aldığı Filistinlilerin sayısı 3 bin 200 kişiye ulaştı


Al Jazeera (El Cezire) TV kanalı tarafından Filistin Tutuklular ve Mahkumlar Komisyonu'nun raporundaki verilere atıfta bulunularak bildirdiği haberinde, gözaltına alınanlar arasında 41 gazetecinin olduğunu da vurguladı.

Komisyona göre 29 medya çalışanının halen gözaltında olduğu belirtilirken, işgal altındaki topraklarda gözaltına alınanların sayısı ise tutuklanan Filistinli sayısından 7 bin daha fazla. Komisyonun raporunda, mahkumlar arasında 200'den fazla çocuk ve 80'e yakın kadının yanı sıra tıbbi bakıma ihtiyacı olan yüzlerce hasta ve yaralının olduğu da kaydediliyor.

Lübnan Başbakanı Mikati, ülkesinin güneyinde savaş istemediklerini söyledi: “Barışa talibiz ancak kimsenin de Lübnan topraklarına saygısızlık etmesini istemiyoruz”

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, İsrail'in ülkesinin güneyine yönelik saldırılarına işaret ederek, "Bizler savaş istemiyoruz" dedi.

Lübnan ile İsrail arasındaki sınırın angajman kurallarının değişmediğine ancak emin olabilecekleri uluslararası bir garantinin bulunmadığına dikkati çeken Mikati, "Bizler savaş istemiyoruz ve barışa talibiz ancak kimsenin de Lübnan topraklarına saygısızlık etmesini istemiyoruz" diye konuştu.


Filistin davasını sonuna kadar desteklediklerini ancak Lübnan'ı kanlı savaşlardan korumaya çalıştıklarını dile getiren Mikati, sözlerini şöyle tamamladı:
 
"Çocukları, kadınları, yaşlıları öldürmenin yanı sıra tehcir ve yıkım gibi suçları işleyen bir psikolojiye sahip düşman İsrail'e karşı ne tür garantiler verilebilir ki? Nitekim Gazze'ye karşı bu saldırıların her gün gerçekleştiğini görebiliyoruz ve buna karşı herhangi bir uluslararası tepki de yok."

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap