SON DAKİKA



Haber > Dünya > Nekbe nedeniyle Gazze'de genel grev

Nekbe nedeniyle Gazze'de genel grev

15 Mayıs 2019 Çarşamba - 14:52




Gazze Şeridi'nde Nekbe'nin 71. yıl dönümü dolayısıyla genel greve gidildi.





Gazze Şeridi'nde Nekbe'nin (Büyük Felaket) 71. yıl dönümü dolayısıyla genel grev yapılırken Filistinliler Nekbe'nin yıl dönümü münasebetiyle "Büyük Dönüş Yürüyüşü" gösterilerine katılmaya hazırlanıyor.

Gazze'deki direniş gruplarının oluşturduğu Büyük Dönüş ve Ablukayı Kırma Yürüyüşü Yüksek Ulusal Heyeti'nin perşembe günü yaptığı çağrı üzerine sabahtan itibaren greve giden Gazze şeridindeki bütün kentlerde ticari işletmeler, devlet daireleri ve özel kurumlar açılmadı.

Bu arada İslami Cihad Hareketi'den bugünyapılan açıklamada, "Büyük Dönüş Yürüyüşü" gösterilerinin düşmana karşı mücadelenin meşru taraflarından biri olduğu vurgulandı.



Gösterilerin tam bir intifada olana kadar devam etmesinin yerine getirilmesi gereken ulusal bir görev olduğu aktarılan açıklamada, Filistinlilere ABD Başkanı Donald Trump'ın öne sürdüğü "Yüzyılın Anlaşması"na cevap olması için gösterilere katılma çağrısı yapıldı.

Büyük Dönüş ve Ablukayı Kırma Yürüyüşü Yüksek Ulusal Heyeti'nin geçen perşembe halka yaptığı çağrıların ardından Filistinlilerin, Nekbe'nin 71. yılını anmak için "Büyük Dönüş Yürüyüşü" gösterilerine geniş katılımın sağlanması bekleniyor.

Gösterilerin barışçıl niteliğinin korunması istenilen açıklamada, İsrail'e de göstericilere karşı herhangi bir müdahalede bulunmaması uyarısı yapılmıştı.




1948'den beri dinmeyen acı: Nekbe

Filistinliler, İsrail'in 14 Mayıs 1948'de işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlileri zorunlu göçe tabi tutması nedeniyle 15 Mayıs'ı "Nekbe" (Büyük Felaket) olarak anıyor.




İsrail güçleri Nekbe sırasında yaklaşık bir milyon Filistinliyi zorla topraklarından çıkararak sürgün etti, Filistinlilere ait 675 köy ve kasaba yok edildi, binlerce Filistinli öldürüldü.
Nekbe'den dolayı halihazırda Filistinlilerin yüzde 80'i mülteci durumunda dünyanın farklı yerlerinde yaşıyor.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap