SON DAKİKA



Haber > Dünya > Putin'den Batı'ya yaptırım çıkışı: Avrupa için ekonomik intihar

Putin'den Batı'ya yaptırım çıkışı: Avrupa için ekonomik intihar

18 Mayıs 2022 Çarşamba - 11:42




Rusya Devlet Başkanı Putin, AB ülkelerinin petrol ve gaz piyasalarına uyguladığı yaptırımları "ekonomik intihar" olarak nitelendirdi.





Batı'nın yaptırımları ile boğuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin petrol sektörünün durumuna ilişkin toplantı gerçekleştirdi.

Putin, toplantıda batılı ülkelerin yaptırımları ve Rus petrolüne ambargo olasılığı nedeniyle küresel petrol fiyatlarının da yükseldiğinin altını çizdi.

Putin, “Ukrayna'da bugün yaşananlar Rusya’nın endişelerini görmezden gelen kolektif Batı’nın kötü tasarlanmış politikasıyla bağlantılıdır. Güvenliğimiz konusundaki meşru endişelere rağmen mümkün olan her fırsatta Kiev liderliğindeki Neo Naziler cesaretlendirildi. Ukrayna'nın doğusunda 8 yıldır devam eden sorunlar küçümsenerek hafife alındı. Kiev rejimi 8 yıl önce başlattığı düşmanlıkların sürmesine katkı sağladı” diye konuştu.

Avrupa'nın siyasi bazı çıkarlar ve ABD'nin baskısı nedeniyle enerji sektöründe çeşitli kısıtlamalar uygulamaya başladığını kaydeden Putin, "Bu da enflasyona neden oluyor. Hatalarını kabul etmektense suçlu arıyorlar. Batılı politikacılar ve ekonomistler, basit, temel ekonomik yasaların temellerini unutmuş ya da kendi zararlarına olacak şekilde kasten görmezden gelmeyi tercih etmişler gibi görünüyor." diye konuştu.

Bu yaptırımların Avrupa'nın zararına olduğunu savunan Putin, “Avrupa ülkeleri tarafından tamamen siyasi nedenlerle petrol ve gaz piyasalarına uygulanan yaptırımlar, fiyatların yükselmesine, bazı petrol ürünlerinin kıtlığına yol açtı ve ulaşım endüstrisi Avrupa'da yaşayan tüketicileri olumsuz etkiledi” ifadelerini kullandı.


“AVRUPA’NIN İÇ MESELESİ”

Rusya'nın kendi çıkarlarına göre davranacağına işaret eden Putin, “Böyle bir ekonomik intihar Avrupa'nın iç meselesidir. Rusya, kendi ekonomik çıkarlarından hareket ederek pragmatik davranmalıdır. Petrol piyasasındaki değişimler tektoniktir. Artık eski modele göre iş yapmak mümkün görünmüyor. Batı, yakın gelecekte hangi adımları atacağını hesaplayarak önceden sonuç çıkarmalı ve proaktif hareket etmeli. Bazı ortaklarımızın da kötü planlanmış kaotik adımlarını da kendi lehimize çevirmeliyiz” dedi.

Putin, “Rus enerji kaynaklarının reddedilmesi, Avrupa’nın sistematik olarak dünyanın en yüksek enerji maliyetine sahip bölgesi olacağı anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

AB PETROL YAPTIRIMLARI KONUSUNDA ANLAŞAMADI

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin dışişleri bakanları pazartesi günü yaptıkları toplantıda, Rusya'dan petrol ithalatının yasaklanmasını öngören yeni yaptırım paketinde uzlaşma sağlayamadı.


Macaristan'ın vetosu nedeniyle Rusya'ya petrol ithalatı yasağı üzerinde anlaşılamadı.

AB Komisyonu, bazı üye ülkelerin karşıt tutumu nedeniyle yaptırım paketi içeriğinde bazı değişiklikler yapmış, Macaristan, Slovakya ve Çekya'ya Rusya'dan petrol ithalatında ek süre tanımıştı.

Söz konusu tavizlere rağmen Macaristan hala ikna edilemedi. AB yaptırımlarının yürürlüğe girmesi için üye ülkelerin oy birliği gerekiyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap