A+ A-
Yorum
10

Trump Beyaz Saray'dayken nasıl 550 milyon $ kazandı?

Yayın Tarihi: 08.08.2024 - 13:23
Donald Trump ABD başkanıyken tarihteki diğer tüm başkanlardan daha fazla kazandı. Yine de bu para siyasetten uzakken kazandığı paradan daha azdı. Forbes, Trump'ın Beyaz Saray'daki görev süresi boyunca servetine nasıl 550 milyon $ eklediğini yıl yıl açıkladı
Kaynak:HABER MERKEZİ

Donald Trump 45'inci ABD Başkanı olarak 2017'de göreve geldiğinde şahsi şirketlerinden vazgeçmedi ve tarihteki diğer tüm başkanlardan daha fazla kazandı. Beyaz Saray'a yeniden dönmeye çalışan Trump'ın önceki başkanlık sürecinde özel işlerinden ne kadar kâr ettiği gibi kilit sorular cevapsız kalmaya devam ediyordu. Şirketlerinden ne kadar gelir elde ettiği, ne kadar vergiye tabi gelir beyan ettiği, hatta belirli yıllar için kabaca kâr tahminleri gibi bazı ayrıntılar ortaya çıktı. Forbes, Trump'ın işletme gelirlerinin dört yıllık muhasebesini yaptı.

Trump Beyaz Saray'dan ayrıldıktan sonra ortaya çıkan vergi beyannameleri, mali açıklamalar, tahvil başvuruları, kredi raporları ve iç kayıtların analizine göre eski başkanın şirketleri 2017'den 2020'ye kadar yaklaşık 550 milyon dolar kazandı. Başkan olmadan önce çok daha fazla kazanan Trump için bu para, borçlarını ödemesine, mülklerini geliştirmesine, çocuklarına ödeme yapmasına ve ülkeyi yönetirken bir kral gibi yaşamasına olanak tanıyan kritik bir öneme sahipti.

2017: Trump Üniversitesi

Trump, 2016 seçimlerini kazandıktan kısa bir süre sonra, kâr amacı gütmeyen eğitim girişimine dair dolandırıcılık iddialarını çürütmek için 25 milyon dolarlık bir anlaşmayı kabul etti ve tahmini yıllık kârının %15'ini kaybetti. Trump Üniversitesi'nin 25 milyon dolarlık zararını vergi beyannamesinde gösterdi.

2018: Ofis binaları kâra devam etti

Siyaset, Trump'ın ortaklarını şirketlerden uzaklaştırdı ancak Trump'ın %30 hisseye sahip olduğu New York City ve San Francisco'daki 1290 Avenue of the Americas ve 555 California Street ofis binalarında çok az yankı buldu. Kârlarından aldığı pay 2018'de yaklaşık 55 milyon dolara ulaştı ve tahmini işletme gelirinin üçte birinden fazlasını oluşturdu.

2019: Liberal bölgelerde kayıp

Trump'ın işleri başkanlığının ortasında istikrar kazandı, ancak özellikle liberal eğilimli şehir merkezlerinde bazı zayıf noktalar kaldı. New York'ta Trump Tower ve 40 Wall Street'te gelirler düştü. Trump'ın Chicago'daki otelinde hafif bir kâr zarara dönüştü. D.C.'de ise dünyanın en kutuplaştırıcı otelinde kayıplar arttı.

2020: Covid krizi

Trump'ın yarım düzine oteli 2020'de tahminen 23 milyon dolar kaybetti, bu da neredeyse 2017'den 2019'a kadar kazandıkları 30 milyon doları servetinden silmeye yetti. Lisanslama ve yönetim işleri de kurudu ve kârı 2017'de tahmini 29 milyon dolar iken 2020'de sadece 4,5 milyon dolara düştü. Ofis binaları, uzun vadeli kiralamalara kilitlenmiş önemli kiracılardan kira toplayarak kısa vadeli bir kurtarıcı görevi gördü.

Etiketler