SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Akaryakıt fiyatlarında sıkıntı büyüyor! Engel olun, zararına satıyoruz

Akaryakıt fiyatlarında sıkıntı büyüyor! Engel olun, zararına satıyoruz

02 Şubat 2022 Çarşamba - 14:24




Akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar sadece sürücüleri etkilemiyor akaryakıt istasyonları da sabit kar marjından dertli. EPGİS Başkanı Aktaş zararına satışlara engel olunmalı deyip çağrıda bulundu.





Akaryakıt fiyatları geçtiğimiz ayı zamla kapattı şubat ayını zamla açtı. Benzin fiyatı ile motorin fiyatı 15 TL sınırına dayandı. Akaryakıt fiyatları illere ve akaryakıt istasyonlarına göre küçük farklılık gösteriyor. LPG fiyatları içinde önümüzdeki günlerde 38 kuruş civarında zam bekleniyor. Zamlar, EPGİS tarafından ilan ediliyor. Akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar sürücüleri zorladığı gibi akaryakıt istasyonlarını da vurdu. Karları düşen istasyonlar bu duruma tepkili. Akaryakıt fiyatları 2021 yılında toplamda 79 kez zamlandı. 2021 yılında benzinin litre fiyatı 33, motorinin litre fiyatı 28, LPG fiyatı ise 18 kez zamlandı. Zamlarla beraber benzin fiyatı ve motorin fiyatı çift haneleri gördü. LPG fiyatı çift haneye bir adım daha yaklaştı.

AKARYAKIT FİYATLARINDA DERT BİTMİYOR! ZARARINA SATIŞ

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, akaryakıt bayi ve dağıtıcıların toplam brüt kar marjının yüzde 8 olduğunu söyledi. Aktaş, “En adil şekilde yarı yarıya paylaşımda dahi bayinin payı şu an yüzde 4'e düşüyor. Bu hesaplamayla bir bayiye akaryakıt satışında litre başına 48,63 kuruş kalıyor ancak aynı bayinin gideri litre başına 94 kuruş civarında. Bu nedenle bayilerin kar marjı artırılmalı ve zararına satış yapılmasına engel olunmalı.” dedi.

AKARYAKIT İSTASYONLARININ KÂR PAYI SABİT

EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, akaryakıt istasyonlarının kar marjının sabit bir rakam olduğuna dikkat çekerek, “Bizim maktu bir karımız var. Kar marjımız da sabitlendiği için litresi 5 lirayken de şu anda olduğu gibi 14 lirayken de dağıtım firmaları ve istasyonların toplam marjı 97 kuruş civarında gerçekleşiyor.” diye konuştu.


İSTASYONLARIN SIKINTISI ÇOK BÜYÜDÜ

AA’ya konuşan Fesih Aktaş, bayi ve dağıtım şirketlerinin almaları gereken paylarına dair EPDK'nın bir metodolojisi olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Bu sistem Avrupa'daki dört ülkenin rafineri çıkış fiyatlarıyla vergili fiyatları arasındaki farkın gözetilmesiyle anlatabileceğim bir sistem. Bunu baz aldığımızda zaten bizim o sistematikle 1,90 kuruş civarında halihazırda bir karımızın olması gerekiyor. Ülkemizin fiili durumundan dolayı şu an bunun konuşulmamasını da anlıyoruz lakin artık sıkıntının boyutu çok büyüdü.”

Akaryakıt istasyonlarının giderlerinin ciddi derecede arttığını ve bayi giderinin kardan yüksek olduğunu belirten Aktaş “Akaryakıt bayileri bu durumdan çok etkileniyor. Bunun çözümü için uğraşıyoruz, dileriz gerekli adımlar atılır.” dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap