SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Emekli maaşına ne kadar zam yapılacak? Net rakam ortaya çıktı

Emekli maaşına ne kadar zam yapılacak? Net rakam ortaya çıktı

21 Haziran 2024 Cuma - 09:11




Memur ve emeklinin gözü Temmuz ayında gerçekleşecek maaş zammına çevrildi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Haziran ayı enflasyonunu duyurmasıyla birlikte memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranı da netleşecek. Peki emekli maaş zammı için masada hangi rakamlar var? İşte rakamlar.





Temmuz ayı memur ve emekli maaşı zamları için milyonlarca emekli Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) duyuracağı 6 aylık enflasyon farkını bekliyor.
Haziran ayı enflasyonunun duyurulmasıyla beraber memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranı da netlik kazanacak.

5 AYLIK ENFLASYON RAKAMI BELLİ OLDU




SGK ve Bağ-Kur Emeklileri: Mayıs ayında açıklanan enflasyon aylık bazda yüzde 3,37 olarak açıklandı. Bu, SGK ve Bağ-Kur emeklisi olan vatandaşlar için 5 aylık enflasyon rakamının yüzde 22,27 olmasını sağladı.
8Memurlar ve Memur Emeklileri: Memurlar ve memur emeklileri için toplu sözleşme gereği yüzde 10 zam ve yüzde 6,72 enflasyon farkı ile toplamda yüzde 17,4 oranında zam kesinleşmiş durumda.

TEMMUZ AYINDA EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?




Emekli vatandaşların her yıl Ocak ve Temmuz dönemlerinde maaşlarına zam yapılıyor. 2024 yılının ilk 6 aylık dönemi için emekli vatandaşlar, yüzde 49,25 oranında zam almıştı. Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs ayları için açıklanan enflasyon verileriyle birlikte 5 aylık enflasyon farkı yüzde 22,72 olarak hesaplandı. Bu durumda emekliler Mayıs ayı itibarıyla yüzde 22,72 enflasyon farkını şimdiden garantilemiş oldular.
6/8Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, 6 aylık enflasyonun yüzde 25,46 olarak hesaplandığı ifade ediliyor. Eğer Temmuz ayında duyurulacak Haziran ayı enflasyonu bu doğrultuda gelirse emeklilerin alacağı zam oranı yüzde 25,46 seviyesinde olacak.

KÖK MAAŞLARA ZAM YAPILIRSA EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLUR?




CNN Türk’ün habere göre Ocak ayında kök maaşı 10 bin liranın altında olan tüm emeklilerin maaşı 10 bin liraya tamamlanmıştı. Bu uygulamanın devam etmesi ve en düşük maaşın 6 aylık enflasyon oranında artırılması demek en düşük emekli maaşını 12 bin 500 lira seviyesine çıkacak.

EK DÜZENLEME YAPILACAK MI?

En düşük emekli maaşı için Temmuz ayında bir düzenleme yapılması belirtiiyor. Meclis’in bu konuda yasayı onaylaması halinde ek iyileştirmelerle maaşlarda artış yaşanacak.



HABERF MERKEZİ
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap