SON DAKİKA



Haber > Gündem > 5 milyon vatandaşın 12 milyar borcu silinecek

5 milyon vatandaşın 12 milyar borcu silinecek

24 Şubat 2017 Cuma - 11:34




Genel Sağlık Sigortası kapsamında yapılan düzenlemeyle 5 milyon kişinin, 11.7 milyar lira olan prim borcunun faiz ve gecikme cezası silinecek...





Genel Sağlık Sigortası kapsamında daha önce yapılan düzenlemelerle birlikte 25 yaşın altındakilerin prim borçları silinmiş, lise ve üniversite öğrencilerine, mezuniyet tarihlerinden sonra 2 yıl süreyle prim ödemeden sağlık hizmetinden yararlanma olanağı sağlanmıştı.

Bu düzenlemeler her ne kadar sistemi yumuşatsa da milyonlarca vatandaş sistemin anlaşılmaması nedeniyle borçlu duruma düşüp ve sağlık hizmetlerinden yaralanamaz hale geldi. Sistemi yumuşatmak için yapılan bu düzenlemeler mağduriyetleri gidermeye yetmeyince, köklü bir değişikliğe gitme kararı alındı.

ÖDEME GÜCÜ OLMAYANLAR GELİR TESTİ TALEBİNDE BULUNACAK

Genel Sağlık Sigortası kapsamında eski sisteme göre emekliler, aktif çalışanlar ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık hizmetleri, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanıyordu. Herhangi bir işte çalışmayanlar ise Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına alındığı için gelir testi yaptırmak zorunda kalıyor hattta gelir testine girmeyenler, en yüksek rakam üzerinden borçlu durumuna düşüyordu.

Yeni düzenlemeye göre, herhangi bir işte çalışmayan ve "bakmakla yükümlü olunan" sıfatıyla annesinden, babasından, çocuğundan dolayı sağlık hizmeti alamayanlar GSS'li olarak tescil edilecekler. Bu durumdaki herkesten brüt asgari ücretin yüzde 3'ü oranında aylık prim alınacak.


Ödeme gücünün olmadığını belirtenler, SGK'ya başvurarak gelir testi talebinde bulunacaklar. Yapılacak gelir testinde hane içindekilerin kişi başına gelirinin brüt asgari ücretin 3'te 1'inden az olduğu tespit edilirse, prim ödenmeyecek.

GECİKME FAİZİ VE CEZALAR SİLİNECEK

4 kişilik bir ailede üniversiteyi bitirdikten sonra 2 yıl geçtiği halde iş bulamayan veya 25 yaşını dolduran çocukların GSS primi ödeyip ödemeyeceği tespit edilip, yapılacak gelir testinde bu ailenin toplam gelirinin 2 bin 370 liranın altında olması koşulu aranacak.

Yeni yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce GSS prim borcu bulunanlara önemli bir kolaylık sağlandı. Buna göre, daha önce 2017 rakamlarıyla 71.10 lira ile 426.60 lira arasında olan aylık prim borcu, 53.30 lira üzerinden tahsil edilecek. Örneğin, 2012’nin ocak ayından bugüne kadar en üst basamaktan prim borcu çıkarılan bir kişi, 62 ay için 3 bin 286 lira prim ödeyecek. Bunların prim borçlarına ilave olarak çıkarılmış bulunan gecikme faizi ve cezaları da silinecek.

PRİM BORÇLARI TAKSİTLİ ÖDENEBİLECEK


Borçlu vatandaşlar, gelir testi sonuçlanıncaya kadar 53.30 lira üzerinden yeni primlerini ödemeye başladıkları andan itibaren sağlık hizmetlerinden yararlanabilecekler. Geçmişten kalan GSS prim borçları 12 ay içinde tahsil edilecek. İsteyen ödemeyi bu süre içinde 12 taksit halinde, isteyen ise yine aynı dönem içinde herhangi bir tarihte peşin olarak yapabilecek.

YEŞİL KARTLILAR İSTERSE 53 TL ÖDEYECEK

Yeşil kart sahibi kişiler ve aileleri kendilerine tüm hastane kapılarının açılabilmesi için sadece 53 lira prim ödeme tercihinde bulunabilecek.

12 MİLYAR BORCUN 5 MİLYARA İNMESİ BEKLENİYOR

SGK'nın verilerine göre GSS borçlu sayısının 5 milyon dolayında olduğunu tahmin ediyor. Bu kişilerin borç tutarı ise 11.7 milyar liraya ulaşıyor.


Yeni düzenlemeyle geçmişe doğru tüm primler maksimum 53.3 liradan tahsil edileceği için 11.7 milyar liralık anapara borcun 5 milyar liraya inmesi bekleniyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap