SON DAKİKA



Haber > Gündem > Bakan Çavuşoğlu ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ortak basın toplantısı gerçekleştirdi

Bakan Çavuşoğlu ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ortak basın toplantısı gerçekleştirdi

17 Mart 2022 Perşembe - 17:33




Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moskova ziyaretinin ardından ziyaret ettiği Lviv'de Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile görüştü. Bakan Çavuşoğlu görüşme sonrasında önemli açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin ile bir görüşme gerçekleştirdiğini de belirtti.





Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

"Zelenskiy ile Putin'in bir araya gelme olasılığı var. 

İki ülkeye (Rusya-Ukrayna) ziyaretin neticesinde ateşkes umudumuz biraz daha artmıştır. Türkiye, ilkeli bir tutum sergiliyor. 

Cumhurbaşkanımız saat 16.00'da Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Liderler düzeyindeki bir toplantıya da ev sahipliği yapmak istediğimizi belirtmiştik.


Türkiye’nin garantörlüğüne Rusya itirazı bulunmadığını söyledi."

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba'nın açıklamalarından satır başları:

"Türkiye'yi garantör olmasını istediğimiz ülkeler arasında görüyoruz.

(Çavuşoğlu'na) Kararlılığınız, cesaretiniz ve şahsen ziyaretiniz, Türkiye'nin aktif bir oyuncu olduğunu kanıtlıyor."


SORU -CEVAP

15 MADDELİK ATEŞKES MUTABAKATI DOĞRU MU?

Dmitro Kuleba:

"Financial Times'ın verdiği bilgi Rusya pozisyonudur, bunu teyit edebilirim. Ukrayna bunu onayladı gibi gösteriyorlar ancak bizim önceliğimiz güvenlik. Ukrayna BMGK zirvesi konusunda teşebbüste bulunuyor. Türkiye'nin Ukrayna konusundaki duruşunu görüyoruz. Önemli adımlar atıyorlar. Türkiye Karadeniz bölgesinde de çok önemli bir rol oynuyor."

Mevlüt Çavuşoğlu:


"Ukrayna'nın bir teklifi oldu. Dün yaptığım temaslarda Rusya'nın buna bir itirazı olmadığını gördüm. Burada önemli olan her iki devletin ve halkının kabul edeceği bir mutabakat sağlanması. İki liderin bir araya gelme ihtimali var. Sayın Zelenski başından beri Putin ile bir araya gelebileceğini belirtti. Dün de söyledik biz ev sahipliği yapmaktan memnun oluruz"

TAHLİYELERDEKİ SON DURUM, TÜRKİYE'NİN TEKLİFİ

Mevlüt Çavuşoğlu:

"Görüşme için bir tarih vermek zor buna liderler karar verecek. Mariupol'de insani ateşkes teklifi Kuleba'dan gelmişti biz de şiddetli bir şekilde desteklemiştik. Ama bugüne kadar bunu sağlayamadık. Rusya insanları çıkarmak istediklerini Ukrayna'nın engellediğini söylüyor. Ukrayna tam tersini söylüyor.

Biz şöyle bir teklifte bulunduk Kızılay gibi Kızılhaç gibi insani kurumlar burada gözlemci olsun 24 saatlik insani ateşkes sağlansın dedik."


Dmitro Kuleba:

Ukrayna her bir anda yeşil koridorların garantisini verebilir. Mariupol'dan insanları çıkarmak istiyoruz ama bizim tarafımızda sorun yok, Rusya tarafında sorun var. Orada bir insani kriz var. Orada şu an bir kabus yaşanıyor. Orayı bir an önce güvenli alana çevirmek için herkesin destek vermesi gerek."

BAYRAKTAR SİHA'LARI

Türkiye’nin Ukrayna için askeri yardım sağlayıp sağlamadığı ve silahlı insansız hava aracı (SİHA) "Bayraktar TB2”ye ilişkin soruyu da Çavuşoğlu, şöyle yanıtladı:

“Biz bu konularda özellikle bu savaş konusunda son derece ilkeli bir tutum sergiliyoruz. Doğruya doğru, yanlışa yanlış, siyaha siyah, beyaz beyaz diyoruz. Bahsettiğiniz Bayraktar SİHA’ları Ukrayna tarafından Türkiye’deki bir şirketimizden satın alınan ürünler.”


Çavuşoğlu, Türkiye olarak zor zamanlarda başından beri Ukrayna’nın yanında olduklarını ve olmaya da devam edeceklerini söyledi.

Kuleba’nın, Ukraynalıların Bayraktar TB2 SİHA’ları için şarkı bestelediğini söylemesi üzerine Çavuşoğlu, Bayraktar TB2 SİHA’larının Ukrayna’da çok popüler olduğunu ve bununla ilgili şarkı ve kliplerinin tüm dünyanın izlediğine şahit olduklarını dile getirdi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap