SON DAKİKA



Haber > Gündem > Biden savunma bütçesini onayladı: Türk SİHA'larını takip edecekler

Biden savunma bütçesini onayladı: Türk SİHA'larını takip edecekler

28 Aralık 2021 Salı - 17:10




ABD Başkanı Biden, 2022 mali yılı savunma harcamalarını içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'nı onayladı. Yasada Türkiye'nin ürettiği SİHA'ların yakın takibe alınması kararı dikkat çekti.





ABD Başkanı Biden’ın imzaladığı yasada, Pentagon’dan Türk yapımı Bayraktar TB2 SİHA’ların yakın takibe alınması talep edildi.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Başkanı Joe Biden, ABD Kongresindeki büyük tartışmaların ardından onaylanan Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'nı (NDAA) imzaladı.

740 milyar doları Savunma Bakanlığı (Pentagon) bütçesi, 27,8 milyar doları Enerji Bakanlığı bünyesindeki savunma harcamaları ve 0,4 milyar doları diğer savunma harcamaları için olmak üzere 768,2 milyar dolarlık NDAA, Biden'ın imzasıyla yasalaştı.

NDAA, 7 Aralık'ta Temsilciler Meclisinde, 15 Aralık'ta ise Senato'da onaylanmıştı.

UKRAYNA YARDIMLARI ARTIYOR


Rusya ile gerilim yaşayan Ukrayna'ya askeri yardım miktarını yıllık 250 milyondan 300 milyon dolara çıkaran yasa, Rusya'ya karşı Avrupa Caydırıcılık İnisiyatifi'ne 4 milyar dolar kaynak sağlanması ve Baltık ülkelerine 100 milyon dolarlık askeri destek verilmesini şart koşuyor.

Yasa, Çin'e karşı Pasifik Caydırıcılık İnisiyatifi'ne 7,1 milyar dolar kaynak ayırırken; Çin işgalindeki Doğu Türkistan Bölgesinde Müslümanların zorla çalıştırıldığı fabrikalardan üretilen ürünlerin Savunma Bakanlığınca alınmasını yasaklıyor.

TÜRK SİHALARINA YAKIN TAKİP

Ermeni ve Rum lobisine yakınlığıyla bilinen New Jersey Senatörü ve Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez'in NDAA'ya ek olarak sunduğu Türkiye'nin silahlı insansız hava aracı (SİHA) programını yakın takibe alma ve Azerbaycan'a yapılan yardımların kesilmesini önleyen muafiyetin kaldırılmasına ilişkin tasarılar da NDAA'ya eklendi.

YPG/PKK'YA DESTEĞİN DEVAM ETMESİ ÖNGÖRÜLÜYOR


NDAA'da, Irak ve Suriye'ye ilişkin birkaç madde yer aldı.

Irak güvenlik güçlerinin yanı sıra Suriye'de ABD'nin ortaklık ettiği terör örgütü YPG/PKK’ya da destek verilmesini öneren yasa, ABD Başkanı Biden'ın Suriye'ye yönelik kapsamlı bir strateji sunmasını talep ediyor.

Yasada ayrıca, Suriye'de Devlet Başkanı Beşar Esad'ın gelir kaynaklarının ABD Dışişleri Bakanlığınca araştırılmasını şart koşuyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap