A+ A-
Yorum
10

Bosna Hersek için savaş sonrası en büyük tehdit!

Yayın Tarihi: 02.11.2021 - 11:02 | Güncelleme Tarihi: 02.11.2021 - 11:01
Bosna Hersek'in Birleşmiş Milletler Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt, Sırp ayrılıkçıların kendi ordularını oluşturma girişimlerinden dolayı çatışma tehdidinin geri döndüğüne dikkat çekti ve 'Bosna Hersek dağılabilir' uyarısında bulundu. Schmidt hazırladığı raporda Bosna'nın “savaş sonrası dönemin en büyük varoluşsal tehdidi” ile karşı karşıya olduğu konusunda uyardı.

Almanyalı eski Bakan ve BM'nin Bosna Hersek'teki baş temsilcisi Christian Schmidt, BM için hazırladığı raporda ülkenin dağılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ve çatışmaların yeniden çıkmasının artık çok gerçek bir ihtimal olduğunu yazdı.

SIRP AYRILIKÇILAR KENDİ ORDULARINI OLUŞTURURSA...

Guardian Gazetesi'nin detaylarını aktardığı raporda, Bosna-Hersek'in yüksek temsilcisi Schmidt, Sırp ayrılıkçıların ulusal silahlı kuvvetleri ikiye bölerek kendi ordularını yeniden oluşturma tehditlerini gerçekleştirmeleri durumunda yeni bir savaşa doğru kaymayı durdurmak için ülkede daha fazla uluslararası barış gücünün olması gerektiğini belirtti.

SAVAŞ SONRASI DÖNEMİN EN BÜYÜK TEHDİDİ

Schmidt, Ağustos ayında göreve başlamasından bu yana yazdığı ilk raporunda, Bosna'nın “savaş sonrası dönemin en büyük varoluşsal tehdidi” ile karşı karşıya olduğu konusunda uyardı.

SIRP LİDER TEHDİT ETTİ: ARKADAŞLARIMIZ VAR

Bosnalı Sırp lider Milorad Dodik geçtiğimiz ay devlet düzeyindeki kurumlardan ve ulusal ordudan çekilerek kendi ordularını kurma niyetleri olduğunu söylemişti. Dodik yaptığı açıklamada ayrıca Bosna ordusunun Sırp Cumhuriyeti bölgesinden çekilmeye zorlayacaklarını ve batının askeri müdahaleye kalkışması halinde kendisine destek sözü veren "arkadaşları" olduğunu açıklamıştı.

ÇATIŞMALAR ÇIKABİLİR

Schmidt, Cuma günü BM genel sekreteri António Guterres'e sunduğu raporda, Bosna ulusal kolluk kuvvetleri ile Bosnalı Sırp polisi arasında çatışmalar yaşanmasının mümkün olduğunu söyledi. Schmidt, ayrıca Dodik'in eylemlerinin yalnızca ülkenin ve bölgenin barış ve istikrarını tehlikeye atmakla kalmayıp, uluslararası toplum tarafından yanıtlanmadığı takdirde Dayton Barış anlaşmasını da ihlal edeceğini belirtti.

Muhabir/Editör:Erol Taşkın
Etiketler