A+ A-
Yorum
10

Erdoğan: Bunlar bırakın uzayı gökyüzüne kağıttan uçak fırlatamaz

Yayın Tarihi: 02.06.2022 - 18:55 | Güncelleme Tarihi: 02.06.2022 - 18:54
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biri çıkmış 'Her şey bitti sıra uzaya mı geldi' diyor. Bunların vizyonu yetmez. Bunlar bırakın uzaya insan ya da roket göndermeyi, gökyüzüne kağıttan uçak fırlatamaz." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması ve 53. TÜBİTAK Ödül Töreni'ne katıldı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in uzay çalışmalarına yönelik eleştirilerine cevap veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Uzay misyonumuzu küçümseyenlere, aklınca alay edenlere de rastlıyoruz. Hatta biri çıkmış, ‘Her şey bitti şimdi sıra uzaya mı geldi?’ diyor. Bunların, böyle işlere vizyonu yetmez. Bunlar bırakın uzaya insan ya da roket göndermeyi, gökyüzüne kağıttan uçak bile fırlatamaz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının ardından ödül alan öğrencilere plaketlerini verirken, "Fakat bir şey dikkatimi çekti. Başarı ağırlıklı olarak kızlarda. Ama burada iki tane erkek var. Neyse onlarla biraz daha avunduk." ifadesini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşması özetle şöyle:

BUNLAR GÖK YÜZÜNE KAĞITTAN UÇAK BİLE FIRLATAMAZ

Milli Uzay Programı’mız kapsamında, 2023 yılında bir Türk vatandaşını, bilim misyonu ile uzaya göndereceğimizi ilan etmiştik. Başvuruların yapıldığı web sitesi, 5 milyondan fazla görüntüleme alırken, 35 bin kişi de sisteme kaydoldu. Başvurular 23 Haziran akşamına kadar devam edecek. Bak tarih veriyorum. Uzay misyonunu küçümseyenlere, aklınca alay edenlere de rastlıyoruz. Hatta biri çıkmış, ‘Her şey bitti şimdi sıra uzaya mı geldi?’ diyor. Bunların böyle işlere vizyonu yetmez. Bunlar bırakın uzaya insan ya da roket göndermeyi, gök yüzüne kâğıttan uçak bile fırlatamaz.

BUNLAR NE HABERLEŞMEDEN ANLARLAR NE UZAYDAN ANLARLAR

Çünkü bunlar dün, insansız hava araçlarıyla da alay ediyorlardı. Şu anda üretime yetiştiremiyorlar. Mühimmatını da biz yapıyoruz. Göreve geldiğimizde Türkiye'nin savunma sanayindeki oranı neydi biliyor musunuz? Yüzde 20 yerliydi. Ama şimdi yüzde 80 yerli. Yoksa gideceksin birilerinin kapısına, 'Ne olur, bana insansız hava aracı verir misin?' Daha başbakan olmamıştım, Amerika seyahatinde, Bush'la görüştüm. Dedim ki, 'bak biz terörle mücadele ediyoruz. Ama siz bize drone verecektiniz? Vermiyorsunuz.' O da talimat verdi bize bir drone verdiler, insansız hava aracı. Ama onunla koordinatları ancak tespit ediyorsun. Baykar o günden sonra başladı çalışmaya. Hem İHA'yı, ardından SİHA'yı ve ailece şimdi de Akıncı'yı hamdolsun ürettiler. Bu üretim devam ediyor. Artık biz, bize çalışıyoruz. İşte Türk'ün gücü buradan geliyor.

Şimdi ‘Uzay mı kaldı’ diyenlere… Evet, bunlar ne haberleşmeden anlarlar ne uzaydan anlarlar. Bunların böyle bir derdi de yok. Olsaydı, zaten bugüne kadar bir şey yaparlardı. Bir uzay yarışında neler yapılabileceğini ortaya koyuyoruz. Biz uzay yarışında olacağız. Hem de en ön saflarda yer alacağız. Belki de şimdi bu salonda, o göndereceğimiz evladımız belki de bu salonda. Belki de uzay dönüşü karşılamaya gideceğiz."

Muhabir/Editör:Hamdi Usta