SON DAKİKA



Haber > Gündem > Erdoğan: Hazine değerindeki eserlerinin kıymetini çok iyi bilemeyen bir milletiz

Erdoğan: Hazine değerindeki eserlerinin kıymetini çok iyi bilemeyen bir milletiz

19 Temmuz 2024 Cuma - 15:55




İstanbul’daki Yıldız Sarayı’nda 6 yıl süren restorasyon tamamlandı. Sarayda bugün açılış töreni var. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Yıldız Sarayı, Osmanlı’nın en sancılı yıllarına bizzat tanıklık etmiştir. Yıldız Sarayı nadide bir eserdir.” dedi. Erdoğan, “Biz hazine değerindeki eserlerinin kıymetini çok iyi bilemeyen bir milletiz. Kimi ülkeler 100-150 yıllık tarihi varlıklarına büyük özen gösterirken, geçmişi çok daha eski kültür varlığımıza sahip çıkamadık.” dedi.





Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, restorasyonu tamamlanan Yıldız Sarayı’ndaki açılış törenine katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Güzel İstanbulumuzun en güzel tarihi eserlerinden birinin açılışını yapmak üzere bir aradayız. Milli Saraylar Başkanlığımızca yürütülen 6 yıllık titiz restorasyon neticesinde Yıldız Sarayı’nı ihya ettik. Şehrimizin simgelerinden olan Yıldız Sarayı, kapılarını halkımıza ve ziyaretçilerine açıyor. Eski görkemine ve güzelliğine kavuşturarak, milletimizin istifadesine sunduğumuz Yıldız Sarayı’mızın hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.

Yıllarca örselenmiş, hırpalanmış, ihmallerin kurbanı olmuş bu eserin 6 yıllık özverili çalışmayla yeniden ülkemize kazandırılmasında vesile olan Milli Saraylar Başkanlığımıza, sayın bakanıma özellikle teşekkür ediyorum."

"BİZ HAZİNE DEĞERİNDEKİ ESERLERİNİN KIYMETİNİ ÇOK İYİ BİLMEYEN BİR MİLLETİZ"


"Yıldız Sarayı, Osmanlı’nın en sancılı yıllarına bizzat tanıklık etmiştir. Zerafeti, sadeliği, tabiatla uyumu ve Türk saray bahçeleri geleneğinin son örneği olan has bahçesiyle Yıldız Sarayı nadide bir eserdir.

Gazi Mustafa Kemal, Bandırma Vapuru ile yola çıkmadan 1 gün önce buraya gelmiş ve Sultan Vahdettin’le görüşmüştür.

Biz hazine değerindeki eserlerinin kıymetini çok iyi bilemeyen bir milletiz. Kimi ülkeler 100-150 yıllık tarihi varlıklarına büyük özen gösterirken, geçmişi çok daha eski kültür varlığımıza sahip çıkamadık. Özellikle tarihimizin bir dönemine damgasını vuran reddi miras anlayışı, bizlere gerçekten ağır bedeller ödetti. Burası yıllarca ihmal edildi. Saray külliyesini oluşturan binaların çoğu adeta talan edildi."

OSMANLI DEVLETİ'NİN SON SARAYI

Yıldız Sarayı kompleksi, Osmanlı Devleti'nin son sarayı olması açısından ayrı bir önem taşıyor.


Sultan III. Selim'in (1789-1807) annesi Mihrişah Sultan için yaptırılan saray asıl şeklini Sultan II. Abdülhamid döneminde aldı. Saray, 33 yıl boyunca devletin yönetim merkezi, Sultan'ın ve ailesinin ikametgahı olarak kullanıldı.

Köşkler, yönetim ve koruma yapılarıyla parklar bütününden oluşan Yıldız Sarayı, Sultan II. Abdülhamid'in 1909'da tahttan indirilmesiyle önemini yitirdi.

Son Osmanlı padişahı Sultan VI. Mehmed Vahdeddin döneminde de bir süre kullanılan saray, 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla kapılarını tümüyle dış dünyaya kapattı.

Yıldız Sarayı, 1924'te Erkan-ı Harbiye Mektebi'ne tahsis edildi ve 1946'dan itibaren uzunca dönem "Harp Akademileri" olarak kullanıldı. Kültür Bakanlığı çatısı altında 1978'de hizmet veren kompleks, 2015'te Cumhurbaşkanlığına bağlandı. Milli Saraylara 2018'de devredilen saray, aynı yıl restorasyona alındı.

Beşiktaş'ın Yıldız tepesinde yaklaşık 500 bin metrekarelik bir alana kurulan Yıldız Sarayı kompleksi, pazartesi dışında her gün ziyarete açık olacak.

HABER MERKEZİ


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap