SON DAKİKA



Haber > Gündem > Fındık fiyatları için üreticiyi sevindirecek öneri: "En az 5 dolar olmalıdır"

Fındık fiyatları için üreticiyi sevindirecek öneri: "En az 5 dolar olmalıdır"

19 Temmuz 2024 Cuma - 11:35




Yeni sezon öncesi 2024 fındık fiyatlarının ne olacağı merak konusu oldu. Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman'dan, "en az 5 dolar olmalıdır" önerisi geldi.





Karadeniz'de yeni sezona sayılı günler kala, 2024 fındık fiyatlarının ne olacağı üreticiler tarafından merak ediliyor. İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın ve 19 arkadaşı tarafından TBMM Başkanlığına Fındık Araştırma Önergesi verdi. Verilen önerge AKP ve  MHP'li Milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman mecliste 2024 fındık fiyatlarının en az 5 dolar olması gerektiğini ifade etti. 

'FİYATI MAALESEF ÇIKARTTIRMIYORLAR'

Saadet Partisi Grubu adına Samsun Milletvekili Sayın Mehmet Karaman fındık fiyatlarına ilişkin şunları söyledi:

Kıymetli milletvekilleri, dünyanın en çok fındık üreten ülkesiyiz. Elimizde öyle yararlı bir tarım ürününü tutmamıza rağmen biz bunu bir katma değere dönüştürebiliyor muyuz acaba? Maalesef… Bunun birçok sebebi var ama en önemli sebebi, tekelleşen, çeteleşen, baronlaşan bir tüccar ekibinin olması. Bunlar ve adamları fındık borsasını baskılamaktadırlar. Mesela, bakınız, bir ay önce 120 Türk lirası dolaylarında olan fındık, şimdi 100-105 Türk lirasına kadar düşmüş durumda. Neden bu fiyatlar bu düzeylere düşüyor? Stokların azaldığı ve tüketimin arttığı bu dönemlerde fiyatların bu şekilde düşmesi normal mi sizce? İşte, bu fındık üreticisinin emeğini sömürenler, dolar bazlı ihracatı olan bir ürün olmasına rağmen, yıl boyu fiyatı belli bir seviyenin üzerine maalesef, çıkarttırmıyorlar.

 


Fındık fiyatları için üreticiyi sevindirecek öneri:

'KİM VERİYOR BUNLARA BU GÜCÜ?'

Kıymetli milletvekilleri, Toprak Mahsulleri Ofisi geçen yıl piyasaya başlangıçta 85 lira fiyat belirledi, fındık ise 130-140 Türk lirası dolaylarına kadar yükseldi ama Toprak Mahsulleri Ofisi fiyat güncellemesi yapmadı. Devletin alım yapmadığı bir yerde çiftçi fındığını nereye verecek? Siz, çiftçiyi tüccarın ve yabancı menşeli şirketlerin insafına bırakıyorsunuz, bu yapılanlar doğru
değil. Tarımda FİSKOBİRLİK gibi saygın ve parlak kurumlar sizin baskı ve müdahalenizle zayıflatıldı. Peki, sonra meydan kimlere kaldı? Ferrero’ya, Nutella’ya kaldı. Adamlar şimdiden fiyat belirleme cüretinde bulunuyorlar. Kim veriyor bunlara bu gücü? Milletimizi bu gibi şirketlere mecbur bırakmamalıyız.

'170 TL'DEN AŞAĞI OLMAMALIDIR'

Rahmetli Erbakan Hocamızın fındığa verdiği önem ve uyguladığı politikalar ortadadır. “Bu fındık bizde değil İsrail'de yetişmiş olsaydı ilaç niyetine eczaneden tane işi alırdınız.” demişti ve bu yüzden “Fındık borsasının ne işi var Hamburg’da, Samsun’a getireceğim” diye söz vermişti ve gerekeni yaptı; fındık ithalatını durdurdu ve fındık fiyatını hak ettiği düzeye çekmek için
yüzde 250 artırarak ihraç etti. Bu güç hâlâ elimizde. Dünyada neredeyse yüzde 65'ini ürettiğimiz bir mahsulün fiyatını Gazi Meclisimizin çatısı altında belirleyecek irademiz yoksa yazıklar olsun demek zorundayım. Kıymetli milletvekilleri, sorun ortada ve çözüm sizlerin elinde. Fındık, çoğunluğu ihraç edilen bir üründür. Geçen yıllarla kıyaslandığında artan üretim maliyetleri, artan yevmiye ücretleri, Türk lirası ve dolar bazlı enflasyon baz alındığında bu yıl için kilogram başına en az 5 dolar olmalıdır. İYİ Partinin de söylediği gibi, 170 TL'den aşağı
olmamalıdır. Bu fiyat çiftçimizin beklentisidir ve de hakkıdır."

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap