SON DAKİKA



Haber > Gündem > Gül'den önemli açıklamalar

Gül'den önemli açıklamalar

22 Mayıs 2012 Salı - 11:08




Abdullah Gül, Şikago'da iki gün süren NATO zirvesi sonrasında Türk basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.





Toplantının kameralara açık bölümünde NATO zirvesinde öne çıkan konuları anlatan Cumhurbaşkanı Gül, "Zirvenin en önemli maddelerinden birisi, 2014'de NATO'nun Afganistan'daki ISAF operasyonunun sona erecek olması ve oradan ayrılacak olması ve ondan sonra Afganistan nasıl olacak ve Afganistan'a yardımlar nasıl devam edecek, bu konulardı" dedi.

 Gül, "Bu konular enine boyuna birçok toplantıda tartışıldı. Dün akşam cumhurbaşkanlarının katıldığı yemekte serbest bir şekilde tartışıldı. Dün yine açış konuşması esnasında ve açış toplantısında resmi görüşlerimizi ifade ettik. Bugün NATO'nun üyesi olmayan, ama NATO ile birçok konuda işbirliği içinde olan ülkelerle de genişletilmiş toplantılar yapıldı" diye konuştu.

Gül, "Ve bütün bunları düşündüğünüzde 60 ülkenin devlet veya hükümet başkanları Şikago'daki NATO toplantısına katılmış oldular. NATO tarihinde herhalde önemli bir toplantı olarak hatırlanacaktır ve hep referans verilecektir" dedi.

 "TÜRKİYE NATO İÇİNDE SÖZÜ DİNLENEN, TAVSİYELERİNE KULAK VERİLEN BİR ÜLKE"

 Türkiye'nin 60 yıldır NATO'nun üyesi bir ülke olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, "Bildiğiniz gibi birçok müttefikimiz şimdi NATO'nun yeni üyeleridir, yeni ortaklarıdır. O bakımdan Türkiye'nin NATO içerisinde daima ağırlığı vardır, söylediği daima dinlenir. Tavsiyelerine daima kulak verilir ve daima önemli bir rol oynarız. Bütün NATO operasyonlarında Türkiye hep rol almıştır" dedi.

 "AFGANİSTAN'LA ÇOK KAPSAMLI STRATEJİK İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANACAK"

 Cumhurbaşkanı Gül, "ISAF içerisinde de Türkiye'nin önemini herkes bilir. Defalarca ISAF'a komutanlık yaptık. Kabil havalimanının güvenliğini sağladık. Sadece askeri olarak değil, bunun da ötesinde sivil yardımlarımız ve hizmetlerimiz, eğitimten sağlığa, yol yapmaktan kalkınma hamlelerine kadar hep devam etmektedir. Bugün de toplantıda söylediğim gibi ISAF operasyonları bittikten sonra Türkiye'nin Afganistan'daki varlığı devam edecektir. Afganistan ile Türkiye arasında çok kapsamlı stratejik işbirliği anlaşması imzalanacaktır ve bunun hazırlıkları başlamıştır" ifadelerini kullandı. "FRANSA İLE YENİ BİR DÖNEMİN BAŞLAMASINI UMUYORUZ"

 Cumhurbaşkanı Gül, NATO toplantısı vesilesi ile Şikago'da bulunan birçok liderle de ikili görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyleyerek, "Bugün Başkan Obama ile güzel bir görüşme gerçekleştirdik. Gerek ikili ilişkilerimizde öne çıkan konular vardı, onları paylaştık, bu konulardaki görüşlerimizi ifade ettik karşılıklı olarak, gerekse bölgesel önemli meseleler hakkındaki görüşlerimizi paylaştık" dedi.

Gül, " Bu vesile ile Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile bir buluşmamız oldu. Kendisi ile yaptığımız görüşmede Türk-Fransız ilişkilerinin arzu edilen seviyede olmadığını, tarihi itibariyle baktığımızda köklü ilişkilerimiz oduğunu, yeni bir sayfa açmak gerektiğini kendisine açık yüreklilikle ifade ettim. Onun da aynı düşüncede olduğunu görmekten büyük bir memnuniyet duydum. Ümit ederim ki, Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilerde yeni bir dönem başlar" değerlendirmesinde bulundu. 

DİĞER İKİLİ GÖRÜŞMELER

 Gül, "Yine bu vesile ile Pakistan Cumhurbaşkanı, Bulgaristan ve Romanya Cumhurbaşkanı ve diğer bazı görüşmelerimiz oldu. BM Genel Sekreteri ile görüşmemiz önemliydi. Bu görüşmelerde, ikili ilişkilerin yanında yine çok taraflı önemli meseleleri de ele alma imkanımız oldu" dedi.

Gül konuşmasına şöyle devam etti:

Şikago'da bulunduğumuz süre içinde çeşitli sivil toplum örgütleri ile de görüşüyoruz. Şikago'da 400 bine varan müslüman bir nüfus var. Hepsi de gayet eğitimli ve varlıklı insanlar. Onların çatı kuruluşları ve dernekleri beni ziyaret ettiler.

Somali bildiğiniz gibi Türkiye'nin özellikle son yıllarda çok yardım ettiği ve öne çıkardığı ve Somali'deki büyük tradeji ve dram karşısında bir bilincin uyanmasına yol açan hamleler yapan Türkiye'ye karşı şükran duygularını ifade etmek için buradaki Somalili derneklerini bir araya getiren birçok kuruluş ve kişiler ziyaret ettiler.

Ayrıca çeşitli basın faaliyetlerimiz oldu. Chicago Tribune'e gittim, CNN'e bir röportaj verdim. Yarın da burada yine bir konuşma yapacağım. Dolayısıyla programımız yarın bitecek."
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap