SON DAKİKA



Haber > Gündem > İşte Atatürk’ün ekonomik dehası... O’nun döneminde dolar Türk Lirası karşısında yıl yıl bakın nasıl erimiş

İşte Atatürk’ün ekonomik dehası... O’nun döneminde dolar Türk Lirası karşısında yıl yıl bakın nasıl erimiş

25 Kasım 2021 Perşembe - 20:26




Tarihçi yazar Ümit Doğan, Türkiye’nin Mustafa Kemal Atatürk döneminde Kurtuluş Savaşı’ndan çıkan bir ülke olmasına rağmen Türk Lirası’nın yabancı paralar karşısında ne kadar istikrarlı olduğunu aktardı.





Türk Lirası döviz kurları karşısında Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki en değersiz konumuna geldi.

Tarihçi yazar Ümit Doğan, Kurtuluş Savaşı vermiş ve Birinci Dünya Savaşı’nda birçok cephede mücadelesini sürdüren dönemin Türkiye’sinin ekonomisini anlattı.

Doğan, paylaşımında “Atatürk döneminde Dolar kuru.” diyerek dikkat çeke bir tablo paylaştı.

Söz konusu tabloda, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk döneminde Türk Lirası’nın hiçbir zaman ani değer kaybetmediğini ve zaman içerisinde giderek değer kazandığı görülüyor.


Doğan, verilere yönelik “Türk lirasının yabancı paralar karşısında nasıl değer kazandığını görüyorsunuz.” ifadelerini kullandı.

Dönemin verilerine göre, 1 Dolar, 1929 yılında 2.09 Türk Lirası’na, 1938 yılında ise 1.26 Türk Lirası’na karşılık geliyor.

Türk Lirası, yeniden kurulan bir ülkenin ekonomisine rağmen Atatürk’ün ekonomi politikaları sayesinde dolar karşısında yıllar içerisinde değer kazanmıştı.

Beğendim
1
Sevdim
1
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap